Hyppää sisältöön

Lyijynen meloi kajakkiopein paljun mestariksi

Kotkalainen Ari Lyijynen voitti viikonloppuna paljumelonnan maailmanmestaruuden. Viime vuosina päätään nostanut paljumelonta rantautui Kotkan seudulle Virosta.

Vuoden 2010 paljumelonnan maailmanmestarin Ari Lyijysen päälaji on kajakkimelonta. Kuva: YLE / Kirsi Lönnblad

Kotkalainen Ari Lyijynen voitti Virossa Tamsalussa Porkuni-järvellä viikonloppuna järjestetyt paljumelonnan MM-kisat ennätysajalla. Lyijynen meloi 50 metrin matkan aikaan 1.18,63.

Lyijynen siirtyi päälajistaan kajakkimelonnasta paljun kyytiin päähänpistosta. Hän testasi paljumelontaa viime vuonna Pyhtäällä. Silloin hän ei kuitenkaan toipilaana pärjännyt, vaikka meloi olkapäävammasta huolimatta kipulääkkeen voimalla.

- Melkein kylmiltään lähdin MM-kisaan. Tämähän on ihan hullu laji, mutta kun näkee jotakin uutta, haluaa kokeilla sitä. Kajakkimelojat eivät ole paljussa pärjänneet. Ajattelin, että mikä voi olla noin vaikeaa.

Voittajalla on pieni pilke silmäkulmassa. Lyijynen ei ota menestystä vakavasti, vaikka maailmanmestaruus on hieno asia.

- En sentään lähde vaihtamaan ammattia. Lapsilta jäisivät puurot syömättä, jos ammatti vaihtuisi, Lyijynen nauraa.

Maailmanmestaruus tuli ennätysajalla. Mestarilla on rima kuitenkin vielä korkeammalla.

- Vähän tästä voisi parantaakin. Kolme neljäsosaa matkasta meni täysillä, sitten hiljensin ja vedin varman päälle loppumatkan.

Maalliset murheet unohtuvat

Tuore paljun maailmanmestari on kokenut kajakkimeloja. Kajakin kyydissä Ari Lyijynen viihtyi erityisesti 1990-luvulla. Sitten muut kiireet ovat vieneet vapaa-ajan.

- Viime vuosina perhe, lapset ja omakotitalo ovat syöneet aikaa. Kun minulla on vapaata, istahdan kajakkiin. Siinä saa olla hiljakseen itsensä kanssa, merellä ja tasaisella vedellä on hyvä rauhoittua.

- Koskella meloessa jos alkaa miettiä työasioita, ei mene hyvin. Siinä on äkkiä väärinpäin vedessä, Lyijynen hymähtää tietävästi.

Tasapaino tärkeintä

Ari Lyijynen luonnehtii paljumelontaa eukonkantotyyppiseksi urheiluksi. Paljulla matka ei taitu kajakin malliin.

- Jos johonkin on menossa, niiin silloin ei valitse paljua, se ei kulje mihinkään. Paljulla melominen on äärettömän rankkaa.

Moni ei ole melontapaljua nähnyt. Alaspäin kapenevan paljun tasapainon pitäminen on keskeistä menestyksessä.

- Paljun korkeus on metrin, halkaisija on ylhäältä metrin myös. Palju kapenee alaspäin. Sisällä on kapea lankku tai leveä riuku, jonka päällä istutaan. Paljua on täytettävä vedellä, jotta se pysyy pystyssä. Yksi tekijä menestyksessä on se, kuinka vähällä vesimäärällä saa paljun riittävän vakaaksi, jotta pystyy melomaan.

- Painopisteen täytyy tulla mahdollisimman pohjalle, se tuo vakautta, Lyijynen valaisee.

Mela ja palju tulevat aina järjestäjän puolesta. Melana on kätössä kaksilapainen kajakkimela.

- Mela on sellainen markettimela, jossa on alumiinivarsi ja muovilavat. Siinä ei ole esimerkiksi hiilikuitua, niin kuin kajakin kanssa tyypillisesti käytetään.

Näytön paikka Pyhtäällä

Viroon Ari Lyijynen lähti vähintään mitalisija mielessä. Mestari ei tiennyt etukäteen, että viime vuosien mestari Mikko Mäkelä ei pääse osallistumaan.

- Ajattelin, että kärki on aika tasaväkinen. Ennen finaalia olo tuntui hyvältä ja ajattelin, että lähdetään korkeinta sijaa tavoittelemaan.

Paljumelonnan SM-kisat pidetään elokuussa Pyhtäällä. Silloin on Lyijysellä taas näytön paikka.

- Kyllähän siellä velvollisuudentunnosta täytyy olla mukana. Mäkelän Mikon kanssa katsotaan, kuka on todellinen mestari. Ei hampaat irvessä mutta kumminkin.

.
.