Valoallergia vei valosta varjoon

UVA- ja UVB-herkkyys on sairauksia, joille ei ole parannusta. Sairauden kanssa voi pärjätä kunnon suojautumisella, mutta joskus pilvisenäkin päivänä voi oirehtia. Valoallergia on harvinainen sairaus.

allergia
Eetu Sillanpää pystyy jo kulkemaan päiväsaikaan valoallergiastaan huolimatta.
Eetu Sillanpää pystyy jo kulkemaan päiväsaikaan valoallergiastaan huolimatta.YLE Pohjanmaa

Suomessa valoallergiaan sairastuneita on sadasta kahteensataan ihmistä, lievempi allergia vaivaa 20 prosenttia. Vaasalainen lehtikuvaaja Eetu Sillanpää on sairastanut erikoista allergiaa nyt kolmisen vuotta.

- Kädet ja kasvot muuttuivat aivan tulipunaisiksi. Onneksi pääsin heti osaavan ihotautilääkärin hoitoon, Sillanpää muistelee.

Auringonvalon lisäksi Sillanpää on allerginen neonvaloille ja halogeeneille.

"Elin kuin vampyyri"

Diagnoosin jälkeen Sillanpää ei ollut uskoa, että hän, työnsä puolesta paljon valon kanssa tekemisissä oleva, voisi elää valoallergian kanssa. Ajatus suorastaan nauratti, koska se tuntui yhtä hullulta kuin jos kauppias tulisi allergiseksi rahalle.

- Päätin, että jos kukaan ei ole tästä parantunut, niin olen ensimmäinen, joka sen tekee, Sillanpää kertoo.

Alkuaikoina Sillanpää pystyi kulkemaan ulkona vain pimeään aikaan. Pakollisilla asioinneilla kaupungille joutui kulkemaan hyvin suojattuna, kommandopipo päässä.

- Voit kuvitella, että pankkiin ei ollut asiaa, Sillanpää vitsailee.

Nykyään Sillanpää pystyy jo kulkemaan päiväsaikaan ulkona. Suojanaan hän käyttää suojakertoimeltaan 50+ aurinkovoidetta ja kasvomeikkiä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa