Yhdysvallat kritisoi Sveitsin Polanski-päätöstä

Yhdysvallat ei ole ilahtunut Sveitsin eilisestä päätöksestä olla luovuttamatta elokuvaohjaaja Roman Polanskia. Sveitsi vapautti Polanskin kotiarestista maanantaina iltapäivällä.

kulttuuri
Roman Polanski mustassa puvussa.
EPA / Franz-Peter Tschauner

Yhdysvalloissa oikeusopineet ovat antaneet kitkerää kritiikkiä Sveitsin päätökselle.

- Tämä on koiranpalvelus oikeusjärjestelmälle, piirisyyttäjä Steve Cooley Los Angelesista totesi tänään tiistaina.

- Yhdysvaltojen mielestä 13-vuotiaan raiskaus on rikos, ja me haluamme, että oikeus tulee tässä asiassa toteutumaan, ulkoministeriön tiedottaja P.J. Crowley jatkaa.

Kuukausia jatkunut epätietoisuus elokuvaohjaaja Roman Polanskin kohtalosta ratkesi eilen, kun Sveitsi ilmoitti, ettei se aio lähettää Polanskia Yhdysvaltoihin. Sveitsin oikeusministeriö päätti maanantaina myös vapauttaa Polanskin kotiarestista.

Oikeusministeriön tiedotteessa todettiin, että Yhdysvaltojen pyyntö sisälsi teknisiä virheitä. Ministeriön mukaan Polanski oli myös matkustanut vuosien ajan Sveitsiin luottavaisin mielin.

- Tehtävämme ei ollut määritellä rikosta tai päättää syyllisyydestä, oikeusministeri Eveline Widmer-Schlumpf perusteli päätöstä.

Kotiaresti Gstaadin alppimajassa

Viime syksyn pidätyksen jälkeen Polanski on ollut kotiarestissa alppimajassaan Gstaadissa, jossa hänen kulkuaan on valvottu elektronisella jalkapannalla. Oikeusministerin mukaan panta on nyt poistettu käytöstä.

Joidenkin tietojen mukaan Polanski olisi maanantaina jo poistunut Gstaadista.

- Hän on vapaa mies. Hän voi mennä Ranskaan tai Puolaan - minne tahansa, missä häntä ei pidätetä, oikeusministeri Widmer-Schlumpf sanoi.

Pidätysmääräys vuodelta 1978

76-vuotias Polanski pidätettiin syyskuussa Yhdysvaltojen pyynnöstä Zürichin elokuvafestivaaleilla, jossa hän oli vastaanottamassa elämäntyöstä myönnettyä palkintoa.

Yhdysvallat antoi Polanskista 1978 pysyvän pidätysmääräyksen. Ohjaajaa syytetään sekaantumisesta 13-vuotiaaseen tyttöön vuonna 1977.

Polanski on asunut Ranskassa, eikä ole käynyt maissa, jotka ovat tehneet luovutussopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Käytännössä hän on matkustanut vain Ranskan ja Puolan välillä.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset