Sää voi olla myös harrastus

Sää on varma ja hyvä puheenaihe kahvipöydässä, mutta kokkolalaiselle Juhani Mäelle sää on ollut pitkään myös harrastus. Miehellä on kotonaan mittareita jos jonkinlaisia.

sää
Salama taivaalla
Yle

Juhani Mäki oli alun perin innostunut tähtitieteestä. Siitä harrastuneisuus sulavasti laajeni myös sääilmiöihin. Tähtiä tarkkaillaan Suomen oloissa parhaiten talvella, joten kesällä oli Juhani Mäellä ikään kuin harrastuksenmentävä aukko.

Juhani Mäki ei tyytynyt seurailemaan muiden keräämiä säätietoja, vaan hän investoi omaan sääasemaan. Kaikkiaan vuosien varrella säälaitteisiin on mieheltä uponnut noin tuhat euroa. Mäen mukaan oman sääaseman saa pystyyn edullisemminkin, kun marketeista saa nykyään tarvittavia mittareita.

Juhani Mäellä on kotonaan amerikkalaisvalmisteinen sääasema, jossa on sadelaskuri, tuulimittari, auringon tehollinen säteilymittari, UV-anturit sekä lämpötila- ja kosteusmittareita.

Asema on kotitalon katolla Kokkolan Kuusimäellä noin kahdeksan ja puolen metrin korkeudella. Toinen asema on takapihalla puolentoista metrin korkeudella.

Juhani Mäki välittää tietonsa kaikkien nähtäville oman internetsivustonsa (pp.kpnet.fi/halko-kari) kautta.

"Poikkeuksellisen lämmintä"

Tämänhetkisestä säästä sääilmiöitä tarkkaan seurannut mies tuumii, että kesä on ollut lämpötilan osalta poikkeuksellinen.

- Lämmin jakso on ollut poikkeuksellisen pitkä ja lämpötilat ovat olleet jopa yli 30 astetta. En muista, milloin viimeksi olisi tällaista ollut. Lisäksi sääennusteet ovat luvanneet, että tämä ei vielä jäisi tähän, vaan hetkellisen viileän jälkeen lämmin taas jatkuisi. Useinhan koetaan yksi lämmin jakso kesässä, pohtii Mäki.

Myrskybongari tutustui salamiin

Juhani Mäki on myös niin sanottu myrskybongari, joka toimittaa tietoa raekuuroista ja puuskatuulista tietoa Ilmatieteen laitokselle. Äskettäin myrskybongari tutustui sääilmiöön liiankin tiiviisti.

- Salama iski 15 metrin päähän kotitalosta. Siinä syttyi pieni maastopalokin. Talon sisällä elektroniikka kärsi vahinkoa. Noin läheltä salamaa en enää haluaisi kokea, hymähtää Mäki.

Mäen sääsivuilla on kuvia läheltä piti -tilanteesta, kun valvontakamera sattui olemaan suunnattuna juuri oikeaan kohtaan.

Sääharrastaja ei aio satsata nykyistä enempiä euroja sääasemaansa. Sen sijaan valokuvaus kiinnostaisi ja erityisesti myrskykuvien ottaminen. Nykytekniikka on tehnyt myrskykuvien ottamisen entistä helpommaksi. Autoon voi ottaa mukaan mokkulalla varustetun tietokoneen, josta ajantasaiset myrskyn paikkatiedot selviävät.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa