1. yle.fi
  2. Uutiset

Väyrysen siirto sähköistää Lapin vaaliasetelmat

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen päätös vaihtaa vaalipiiriä ensi eduskuntavaaleissa lisää vaalien kiinnostavuutta Lapissa, arvelee keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Eero Ylitalo. Hän uskoo, että Väyrysen päätös aktivoi Lapissa myös muita puoleita ja lisää yleisesti kiinnostavuutta asettua vaaleissa ehdolle.

Paavo Väyrynen
Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Eero Ylitalo.
Säästöjä on pakko löytää, sanoo Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Eero Ylitalio.YLE / Antti Heikinmatti

Ylitalon mukaan sekä Mannisen että Väyrysen kotipiirissä Peräpohjolassa eduskuntavaalien kuuden ehdokkaan kiintiö oli täyttymässä jo ennen keskiviikon ilmoitusta. Hän uskoo Väyrysen siirtymisen Uudellemaalle kuitenkin kasvattavan ehdokuuden kiinnostavuutta entisestään.

- Uskon, että meille löytyy mitat täyttäviä ehdokkaita, vaikka kiistaton ykkösnimi siirtyykin toiseen vaalipiiriin. Voi sanoa, että tämä Paavon ilmoitus pisti kyllä kuviot uusiksi, Ylitalo luonnehtii.

Edellinen "loikkaus" toi Keskustalle lisäpaikan

Peräpohjolan piirillä on pieneksi piiriksi nykyisellään aika tukeva miehitys kansallisen päätöksenteon avainpaikoilla: Väyrynen on ministeri ja eduskuntatyöstä luopuva Hannes Manninen valtionvarainvaliokunnan puheenjohtaja.

Ylitalo uskoo Keskustan pystyvän jopa lisäämään kannatustaan ja parantamaan eduskuntapaikkamääräänsä Lapin vaalipiiristä - kuten kävi vuonna 1991, kun Väyrynen ensimmäisen kerran siirtyi Uudenmaan vaalipiiriin.

- Tavoitteenamme on vähintäänkin nykyisen paikkamäärän säilyttäminen ja mieluummin neljä paikkaa Lapista.

Iskun paikka muille puolueille

Ylitalo myöntää, että erityisesti Väyrysen lähtö on iskun paikka muille puolueille. Riski keskustaäänien karkaamisesta esimerkiksi Perussuomalaisille tai Kokoomukselle on olemassa.

Väyrystä äänestäneistä osa on äänestänyt nimenomaan keminmaalaista konkaripoliitikkoa henkilönä, ei niinkään Keskustaa puolueena. Osa näistä "uskollisista" voi hyvinkin siirtyä muiden puolueiden äänestäjiksi - tai jopa jättää kokonaan äänestämättä.

- Paavon äänillä on varmasti ottajia, Ylitalo arvioi.

Keskustan kannalta tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että viimeksi rannalle jääneistä ehdokkaista kaksi vertailulukujen puolesta ensimmäistä oli keskustalaisia. Jos puolue onnistuu pitämään puolensa kokonaisäänisaaliin suhteen, Ylitalon toiveille puolueen paikkamäärän noususta voi olla katettakin.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi