Maailman esperantonpuhujat kohtaavat Kuubassa

Esperanto on elävää kielen kulttuuria, vakuuttaa Suomen esperantoliiton sihteeri Tiina Oittinen. Hän on juuri lähdössä esperanton maailmankongressiiin Kuubaan.

Turkulainen Tiina Oittinen matkaa Kuubaan esperanton maailmankongressiin. Kuva: YLE / Rami Kolehmainen

Kymmenkunta suomalaista lähtee esperanton maailmankongressiin, joka järjestetään 17.–24. heinäkuuta Havannassa, Kuubassa. Viimeksi kongressi järjestettiin Kuubassa 20 vuotta sitten.

Esperanto on maailman puhutuin keinokieli. Sen kehitti puolanjuutalainen silmälääkäri, kielitieteilijä ja siionisti Tohtori L. L. Zamenhoff.

Nimi esperanto tulee kehittäjänsä salanimestä Doktoro Esperanto, jonka alla hän julkaisi tekstejä vuonna 1887.

Esperanto on elävä kieli

Oittisen mukaan esperanto on toimiva ja elävä kieli. Esperantoksi järjestetään yliopistoissa luentoja ja esitetään runoja sekä lauluja.

– On vaikeaa sanoa kuinka paljon harrastajia on, kun nykyään voi netin kautta itsenäisesti opiskella kieltä ja aina on ollut itseopiskelijoita, Oittinen toteaa.

Muiden kielten tavoin esperanto omaksuu ja elää maailman muutosten mukaan.

– Uusia sanoja otetaan mukaan, kun niitä tarvitaan. Kun tietokone tuli, kielestä oli parikin versiota. Mutta komputilo on se mihin päädyttiin. Esperantoksi net tai verkko on reto eli internet on interreto, Oitinen kertoo.

Kuubassa nyt järjestettävää maailmankongressia vastaava tapahtuma järjestettiin Tampereella vuonna 1995. Tuolloin Turussa järjestettiin esikongressi ja Turusta tehtiin esperanton kielinen esite.

– Nyt kun on kulttuuripääkaupunkikin, niin olisi hyvä yrittää tehdä uutta karttaa. Turussakin keskustan kartta on jonkin verran muuttunut. Suomen Joutsenta on siirretty ja Teatterisilta on lisätty, Tiina Oittinen huomauttaa.

Turussa harrastajat tapaavat keskimäärin kerran tai kaksi kertaa viikossa.