1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musliminaisten verhoutuminen on tulkinnoista kiinni

Ranskan parlamentti äänesti tiistaina laista, joka kieltäisi islamilaisen burka-kaavun käyttämisen julkisilla paikoilla. Huiveista ja kaavuista on monta Koraaniin ja perinteisiin pohjautuvaa tulkintaa, kertoo islamintutkija Sylvia Akar Helsingin yliopistosta.

kulttuuri
Nainen pukeutuneena kasvot peittävään Niqabiin. Naisen silmät näkyvät kankaiden välistä.
Ranska kieltää kasvojen peittävän huivin käytön.Altaf Qadri / EPA

Sylvia Akarin mukaan klassisilla Koraanin selittäjillä on yksi yhteinen kanta: kasvot saavat näkyä.

- Klassiset koraanin selittäjät, jotka ovat tietysti kaikki olleet miehiä, ovat tulkinneet Koraanin jakeita niin, että naisen pitäisi peittää itsestään kaikki muu paitsi kasvot ja kädet. Tämä on heillä kaikilla yhteistä, että kasvoja ei tarvitse peittää.

Itsestään selvä tulkinta sekään ei kuitenkaan ole, Akar kertoo.

- Naiset ja muutkin oppineet ovat kritisoineet sitä, koska se Koraanin jae, johon naisten peittäminen perustuu, on hyvin moniselitteinen.

Painostaminen uhka on suuri

Koraanin lisäksi naisten verhoutumista säätelevät paikalliset tavat ja naisen oma uskonnollinen vakaumus. Erot ovat suuret.

- Joku saattaa olla hyvin uskonnollinen ja haluaa korostaa sitä peittämällä myös kasvonsa ja käyttämällä aina hanskoja ja sukkia, niin että vartalosta ei näy yhtään mitään. Mutta samassa yhteisössä saattaa olla toinen nainen, joka peittää vain hiuksensa huivilla. Ja toki on musliminaisia, jotka eivät käytä edes huivia.

Ranskassa burkakieltoa on perusteltu tasa-arvolla. Musliminaisten ei uskota tehneen verhoutumispäätöstä itse.

- Se on nimenomaan hyvin iso vaara. Jos burkan käyttämisen tai hiusten peittämisen suosio kasvaa kovasti, siitä voi hyvinkin tulla painostuskeino. Joissakin perheissä voidaan sitten sanoa vaimoille ja tyttärille, että hiukset tai jopa kasvot täytyy peittää.

Akar muistuttaa kuitenkin, että tämäkään kysymys ole yksiselitteinen.

- Hyvin paljon on myös tapauksia, joissa nainen tai tyttö tekee sen ratkaisun ihan itse eikä edistyksellinen isä yhtään pidä siitä, että tytär peittää hiuksensa tai jopa kasvonsa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi