1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Stora Enson Amerikan valloitus ajoitettiin mahdollisimman väärin

Metsäyhtiö Stora Enso osti amerikkalaisen Consolidated Paper -yhtiön mahdollisimman huonolla hetkellä vuonna 2000. Asia käy ilmi akateemisesta tutkimuksesta, jonka mukaan lähes viiden miljardin euron kaupasta noin puolet valui hukkaan. Kaupan päätöksenteossa nojattiin pitkälti vain Stora Enson johdon näkemyksiin.

talous

Stora Enson kauppaa Consolidated Paperista on pidetty yhtenä Suomen teollisuushistorian suurimmista virheistä. Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa tämä johtopäätös osoitetaan myös oikeaksi.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2000 tehty kauppa oli kallis ja osui mahdollisimman huonoon suhdannetilanteeseen.

- Jos kauppa olisi tehty milloin tahansa muulloin, niin tappio olisi ollut luultavasti pienempi, koska nyt ostettiin juuri silloin kun arvostus oli huipussaan ja juuri ennen kuin suhdanteet kääntyivät. Näytti siltä, että taloudella menee vielä lujaa seuraavat pari vuotta, mutta suhdannekuoppa tulikin hyvin yllättäen. Siinä mielessä osto tapahtui hyvin huonoon aikaan, sanoo tutkimuksen tehnyt Antti Koulumies.

Koulumiehen mukaan kaupan päätöksenteko meni paljolti Stora Enson toimivan johdon käsikirjoituksen mukaan. Ylimmästä johdosta kaksi istui myös yhtiön hallituksessa.

- Käsittääkseni hallitus suhtautui tähän kauppaan aluksi epäillen, mutta johdon tuottamat ennusteet ja laskelmat kuitenkin voittivat hallituksenkin puolelleen. Eli tästä puuttui niin sanottu toinen näkökulma ja toinen mielipide siinä päätöksenteossa, arvioi Koulumies.

Tappiota puolet kauppahinnasta

Stora Enso kärsi kaupasta lopulta noin 2,5 miljardin euron tappion eli puolet kauppahinnasta menetettiin taivaan tuuliin. Summa on euroina suuri, mutta Antti Koulumiehen mukaan Stora Enson tase kesti sen. Yhtiö yritti myös kehittää yhtiötä lieventääkseen tappioita.

- Stora Enso teki paljon Consolidated Paperille jo omistusaikana eli investoi siihen ja yritti parantaa sen kannattavuutta ja onnistuikin siinä. Yksikkö saatiin parempaan kuntoon ja myytäessä se ei ollut enää tappiollinen, vaan teki jo niin sanottua nollatulosta. Lopullinen tappio tämän koko omistusajan seurauksena jää noin 2 - 2,5 miljardiin euroon, summaa Antti Koulumies.

Stora Enso möi Consolidated Paperin vuonna 2007 takaisin Yhdysvaltoihin sikäläiselle pääomasijoitusyhtiölle. Kaupan jälkeenkin Stora Enso on vielä Consolidated Papersin omistaja vähemmistöosuudella.

Tutkimukseen haastateltiin muun muassa kuutta Stora Enson johtoryhmän silloista jäsentä sekä kaupan toista osapuolta Consolidated Papersin pääomistajaa George W. Meadia. Myös kaupan neuvonantajia haastateltiin. Lisäksi Stora Enso luovutti tutkimuksen käyttöön kauppaan liittyvän arkistonsa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi