1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puumalan kuumuus onkin harhaa

Etelä-Savon Puumalaa on pidetty monien lämpöennätysten ykköspaikkakuntana Suomessa. Ilmatieteen laitoksen tiedot vievät kuitenkin pohjan Puumalan ainutlaatuiselta kuumuudelta. Kuumana käy pelkästään virallinen mittauspiste.

Kotimaan uutiset
Näkymä Puumalan satamaan
Puumalan havaintoaseman suojainen sijainti on vaikuttanut lämpötilojan mittaamiseen.

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologin Markku Seppäsen mukaan Puumalan kuumuuden taustalla on havaintoaseman suojaisa sijainti. Alun perin Puumalan mittausasema on luotu mittamaan tuuliolosuhteita järvialueella. Lämpömittaus on tullut siinä kylkiäisenä.

- Mikroilmastolla siinä mittarin ympäristössä on suuri merkitys siihen, millainen arvo sieltä saadaan. Puumalan tapauksessa on näin, että mittauspiste on suojaisessa paikassa, johon tuuli ei pääse vaikuttamaan ja jonka aurinko on hyvin lämmittänyt. Silloin saadaan korkeita lämpötiloja, Seppänen toteaa.

Ilmatieteen laitoksen tehtävänä on mitata maamme olosuhteita mahdollisimman kattavasti. Havaintopaikoiksi pyritään valitsemaan mittauspisteitä, jotka kuvaisivat kulloisenkin alueen olosuhteita laajemmalta kuin pelkästä mittauspisteestä.

- Havaintopaikkoja ei ole joka paikassa. Paikalliset lämpötilaerot muodostuvat varsinkin ääriolosuhteissa erittäin suuriksi, sanoo Seppänen.

Niinpä jopa Puumalan sisältä löytyy mahdollisesti vieläkin kuumempia paikkoja.

- Mehän mittaisimme mielellämme joka niemestä ja notkosta, jos vain joku antaisi meille ne resurssit. Jos sieltä valtiovarainministeriöstä joku heltyisi antamaan vähän rahaa lisää, niin mehän pystytämme havaintoasemia sen mukaan, sanoo ylimeteorologi Markku Seppänen Ilmatieteen laitokselta.

Todennäköistä onkin, että myös tänään on jossakin päin Suomea Puumalaa lämpimämpää, vaikka harvat viralliset mittarit muuta väittäisivät.

Lähteet: Marcus Ziemann / Yle

Lue seuraavaksi