1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkona syöminen turvallista helteelläkin

Pilaantunutta ruokaa päätyy ulkona syövän lautaselle harvoin edes kesällä. Koska valvonta ei kuitenkaan ulotu kaikkialle, tarkastaja antaa vinkkejä hyvän hygienian tunnistamiseen.

Kuva: YLE Savo / Sini Ojanperä

Ulkona syöminen on turvallista kesälläkin. Aluehallintoviraston mukaan esimerkiksi ulkokioskeissa ja ravintoloissa myytävän ruoan taso on Itä-Suomessa, kuten muuallakin maassa, hyvä.

Kesäisin tapahtumissa kiertävät ruoanmyyntipisteet on hyväksytettävä viranomaisilla, mutta kuntien terveystarkastajat eivät välttämättä pysty tekemään riittävästi valvontakäyntejä niissä kaikissa.

Aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Emilia Savolainen rohkaisee kesäevään ostajaa pitämään itsekin silmällä perushygieniaan liittyviä seikkoja. Vaikkapa paellaa festariteltasta ostavan kannattaa kiinnittää huomiota valmistuspaikan ja työntekijöiden siisteyteen sekä kylmälaitteiden toimintaan.

- Jos raaka-aineet eivät ole tarpeeksi kylmässä, alkaa elintarvikehygienia vaarantua. Annoksen saatuani maistelisin vielä, onko se tarpeeksi kuumaa, Savolainen kertoo.

Jäätelöt ja kebabit kunnossa

Esimerkiksi Kuopiossa tarkastettiin alkukesästä jäätelökioskeja ja tällä hetkellä näytteitä kerätään pizzerioissa myytävästä kebab-lihasta.

Kaupungin elintarviketarkastajan mukaan sekä jäätelöt että tähän mennessä tarkastetut kebabit ovat olleet täysin syömäkelpoisia. Laadun on joissakin tapauksissa todettu lähinnä alentuneen.