Caster Semenya pysyi poissa tiedotustilaisuudesta

Eteläafrikkalainen maailmanmestari Caster Semenya ei saapunut Lappeenrannassa keskiviikkona järjestettyyn tiedotustilaisuuteen. Hänen puolestaan toimittajille vastailivat valmentaja Michael Seme ja manageri Jukka Härkönen.

Kotimaa
Semenyan valmentaja Michael Seme median piirittämänä Lappeenrannassa Kimpisellä.YLE Etelä-Karjala

Caster Semenyan poissaoloa perusteltiin sillä, että urheilija haluaa tässä vaiheessa keskittyä rauhassa kilpailuun. Semenyan on tarkoitus kuitenkin saapua median eteen tiedotustilaisuuteen torstaina kilpailun jälkeen. Hän on luvannut vastata kysymyksiin tiedotustilaisuudessa, mutta yksityisiä haastatteluja hän ei anna.

Semenyan edustajat kertoivat, että hän on valmis puhumaan toimittajille asioistaan enemmän kuntonsa kovennuttua.

Henkinen tila hyvä

Ulkomaisen median kysymykset Semenyan lähipiirille pysyttelivät kohteliaalla tasolla. Aluksi kysyttiin urheilijan kunnosta ja tulostavoitteista. Vähitellen kysymykset etenivät Semenyan henkiseen tilaan ja siihen, kuinka hän jaksoi henkisesti odottaa sukupuolitestin tuloksia.

- Jos Semenyan henkinen tila ei olisi hyvä, hän ei voisi kilpailla. Ei hän silti ole sellaisessa henkisessä iskussa kuin Berliinissä, sanoi valmentaja Michael Seme.

Henkiseen tilaan on vaikuttanut positiivisesti se, että lakimiehet kielsivät Semenyaan antamasta haastatteluja. Myös median kirjoitukset Semenyasta yritettiin pitää poissa tämän silmistä.

Sukupuolikysymystä vältettiin

Sukupuoleen liittyviä kysymyksiä vältettiin tiedotustilaisuudessa, vaikka Semenyan sukupuolesta syntynyt kohu oli ainoa syy, miksi moni ulkomaisen median edustaja tunnusti tulleensa paikalle. Tiedotustilaisuuden lopuksi manageri Jukka Härkönen haukkui vielä median.

- En voi ymmärtää, kuinka paljon maailmassa on ammattitaidottomia toimittajia ja minkälaista soopaa lehdistä on saanut lukea viimeisen vuoden aikana, sanoo Jukka Härkönen.

Kilpailemaan nopeasti

Monet ovat epäilleet, että Semenya olisi liian huonossa kunnossa aloittamaan kilpailemisen. Tiedotustilaisuudessa kuitenkin kerrotiin, että Semenya haluaa aloittaa kilpailemisen nopeasti.

Valmentaja Michael Semen mukaan olosuhteet helteisessä Lappeenrannassa ja Kimpisessä näyttävät oikein hyviltä.

Lappeenrannan Kimpisessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona oli paikalla noin 30 kuvaajaa ja toimittajaa. Heistä arviolta puolet oli ulkomailta. Huomenna Kimpiselle odotetaan paljon enemmän kotimaista ja ulkomaista mediaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala