Maailman lehdet

Kuubalaisten toisinajattelijoiden vapauttaminen on herättänyt laajan keskustelun espanjankielisessä lehdistössä. Näkemykset siitä, onko kyse todellisesta poliittisesta muutoksesta vai toisinajattelijoiden karkottamisesta, vaihtelevat jopa kuubalaisten toisinajattelijoiden keskuudesssa.

Ulkomaat
YLE Uutisgrafiikka

Ensimmäisten Kuuban vankiloissa pidettyjen toisinajattelijoiden saapuminen vanhan siirtomaaisännän maankamaralle on noteerattu erityisen näyttävästi juuri espanjalaislehdissä.

- Yhdessä ryhmässä, toisiaan hartoista pidellen ja voitonmerkkiä näyttäen ensimmäiset kuubalaisvangit saapuivat Madridiin, kuvailee espanjalaislehti El País.

El País kirjoittaa kriittisesti vankien vapauttamisoperaatiosta, jonka lehti sanoo jakavan Kuuban oppositiota.

- Jotkut toisinajattelijat, kuten syömälakkonsa juuri lopettanut Guillermo Fariñas, entiset vangit Óscar Espinosa Chepe ja Héctor Palacios pitävät vankien vapauttamista merkkinä todellisesta poliittisesta muutoksesta saarivaltiossa. He vaativat EU:ta nyt normalisoimaan suhteensa Kuubaan, ja Yhdysvaltoja lopettamaan kansalaistensa matkustuskiellon saarivaltioon, kirjoittaa Mauricio Vicent.

Sensijaan artikkelin mukaan muutamat muut Kuuban opposition merkkihahmot kuten Oswaldo Payá ja Elizardo Sánchez pitävät vankioperaatiota toisinajattelijoiden karkottamisena.

- Kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu niille vangeille, jotka eivät halua lähteä kotimaastaan.

Vicent mainitsee yhtenä esimerkkinä Hector Masedan, jonka vaimo Laura Pollán on johtanut valkoisiin pukeutuneet vankien vaimot mielenosoituksiin kuukausien ajan.

Toisessa El Paísin artikkelissa Andrés Oppenheimer kirjoittaa, että Kuuba etsii vankioperaatiollaan ensisijaisesti Euroopan Unionin talousapua, jota se tarvitsee kipeästi vaikeassa taloustilanteessaan.

- Toisekseen, Kuuba ei ole esittänyt elettäkään siihen suuntaan, että se muuttaisi ne lait, jotka rajoittavat kansalaisten ilmaisuvapautta, kokoontumisvapautta ja poliittisia oikeuksia. Oppenheimerin mukaan kiireellisin olisi rikoslain artikkeleiden 72 ja 73 kumoaminen.

- Ne sallivat henkilön vangitsemisen "vaarallisuuden" perusteella ennen kuin rikos on tapahtunutkaan, kirjoittaa Oppenheimer.

Sekaannusta mielipidevankien lukumäärästä

Kuuban hallituksen kannan mukaan maassa ei ole poliittisia vankeja lainkaan, vaan ainoastaan tavanomaisia rikollisia tai "ulkopuolisen tahon maksamia agentteja". Hallitus painottaa, että he kaikki ovat rikkoneet Kuuban lakeja, ja tulleet tuomituiksi oikeudenkäynneissä.

Amnesty International laskee, että nyt luvattujen vapauttamisten jälkeen saarivaltioon jää enää yksi mielipidevanki. Hän on lakimies Rolando Jiménez Posada, joka nyt vapautettavien lailla on niinsanotun mustan kevään vankeja vuodelta 2003.

Tuolloin vangittiin 75 toisinajattelijaa. Heidät tuomittiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituus vaihteli kuudesta 28:aan vuoteen.

Kuubassa toimiva ihmisoikeuskomissio puolestaan laskee, että vankiloihin jää vielä 115 poliittista vankia.

Yhdysvaltalainen New York Times omistaa kokonaisen artikkelin ristiriitaisille tiedoille mielipidevankien määrästä. Marc Laceyn kirjoittamassa artikkelissa vaaditaan Kuubaa päästämään Kansainvälinen Punainen Risti tai YK vierailemaan vankiloissaan, jotta saataisiin todellinen kuva mielipidevankien määrästä.

Lehti antaa tilaa myös Massachusettsilaisen demokraatin Bill Delahuntin liberaalille näkemykselle.

- Nyt on aika lopettaa yhdysvaltalaisten matkustuskielto Kuubaan. Delahunt muistuttaa, ettei Yhdysvallat painosta kansalaistensa matkustuskielloilla Pohjois-Koreaa, ei Irania tai Burmaa, ainoastaan Kuubaa.

Tieto saavutti kuubalaisetkin

Kuuban virallinen lehti Granma kertoi vankien vapauttamispäätöksestä päivää sen jälkeen, kun Havannan arkkipiispa oli tavannut Espanjan ulkoministerin ja Kuuban presidentin Raúl Castron. Artikkelissa puhuttiin vain vangeista, ei poliittisista vangeista.

Lisäksi ne kuubalaiset, joilla on pääsy internetiin, saivat ajantasaista tietoa, sillä arkkipiispan virallisilla sivuilla on julkaistu vapautettavien nimiä sitä mukaa kuin neuvotteluissa on edetty.

Myös toisinajattelija Yoana Sánchezin blogisivulla "Y-sukupolvi" on kerrottu tapahtumista. Siellä näytettiin ensimmäiset kuvat, kun 134 vuorokautta vankien puolesta syömälakossa ollut toimittaja Guillermo Fariñas aloitti varovasti kuihtuneen ruumiinsa ravitsemisen uudestaan.

- Fariñas voitti yhden taistelun, mutta jäljellä on vielä taistelu kuolemaa vastaan, kirjoittaa bloginpitäjä Yoani Sánchez.

Lähteet: YLE uutiset / Jaana Kanninen