Murskaenemmistö äänesti Ranskan huntukiellon puolesta

Ranskan parlamentin alahuone on äänestänyt ylivoimaisesti kiistellyn huntukiellon puolesta. Toteutuessaan lakialoite kieltäisi musliminaisilta burka-kaavun käytön yleisillä paikoilla. Lakialoite vaatii vielä senaatin hyväksynnän.

Hunnutettu nainen kävelemässä kadulla
Ranskan parlamentin alahuone on hyväksynyt lain, joka kieltää musliminaisilta burka-kaavun ja kasvot peittävän huivin käytön julkisilla paikoilla. Myös senaatin eli parlamentin ylähuoneen odotetaan nyt vahvistavan kiellon, joka on herättänyt kiivasta väittelyä eri puolilla maailmaa.

Kieltoa kannatti 336 kansanedustajaa, yksi vastusti. Sosialisteista ja vihreistä suurin osa ei äänestänyt.

Burkaan verhoutuminen yleisellä paikalla toisi 150 euron sakot. Lisäksi miehet, jotka pakottavat vaimonsa käyttämään huntua, voisivat saada maksimissaan vuoden vankeustuomion ja 30 000 euron sakot.

Ranskalaiset oikeusoppineet ovat varoittaneet, että kielto voi olla perustuslain vastainen. Oppositiossa olevat sosialistit ilmoittivat boikotoivansa tästä syystä äänestystä.

Senaatin käsittelyyn ehdotuksen odotetaan menevän syyskuussa. Myös Ranskan perustuslakineuvosto tutkii lain perustuslainmukaisuuden. Neuvoston käsittelystä odotetaan erittäin tiukkaa.

Äärioikeiston kosiskelua?

Vastustajien mukaan presidentti Nicolas Sarkozy yrittää kosiskella äärioikeiston ääniä. Vuosi sitten Sarkozy ilmoitti, että burka "ei ole tervetullut" Ranskaan.

Ranskan oikeusministerin Michele Alliot-Marien mukaan kyse ei ole vain hunnusta, vaan ylipäätään kasvojen tarkoituksellisesta peittämisestä.

- Se erottaa kantajansa yhteiskunnasta ja vastustaa siten Ranskan tasavallan ideaa, joka perustuu haluun asua yhdessä, Alliot-Marie sanoi.

Ei viittauksia muslimeihin

Itse lakiteksti ei viittaa huntuihin, vaan kieltää vain kasvojen peittämisen julkisella paikalla. Tekstissä ei viitata muslimeihin tai islamiin. Poikkeuksien kohdalla luetellaan kuitenkin muun muassa moottoripyöräkypärät, hiihtomaskit ja karnevaalinaamiot.

Mielipidekyselyiden mukaan neljä viidestä ranskalaisesta kannattaa huntukieltoa. Alle 2 000 naisen arvioidaan pukeutuvan burkaan. Ranskassa on yhteensä noin viisi miljoonaa muslimia.