1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pistiäisvahingot leviävät itään

Ruskomäntypistiäisvahingot leviävät tänä kesänä aaltomaisesti itään. Asiantuntijat arvioivat, että tuhot kestävät kuuden-seitsemän vuoden ajan, mutta samassa metsikössä noin kolme vuotta.

luonto
Juha Kemppainen YLE

Vahingot näkyvät tällä hetkellä Perho-Ähtäri -linjalla.

Etelä-Pohjanmaalla vahingot lisääntyvät Jalasjärvi-Kauhajoki-Honkajoki -alueella. Pahimpia tuhoja on karuilla Lestijärven ja Soinin metsämailla. Vaurioalue on leviämässä Kivijärven ja Kyyjärven suuntaan.

Pohjanmaan järviseudulla virukset tuhoavat pistiäisen toukkia ja helpottavat tilannetta.

Pistiäisvahinkoja on kartoitettu torstaina lentokoneesta, kertoo Etelä-Pohjanmaan metsäkeskuksen metsänhoitaja Mauri Hyytiä.

- Tämän mittakaavan tuhoja on onneksemme kovin harvoin. Nyt liikutaan samassa volyymissä, yli satojen tuhansien hehtarien alueessa, kuin 60-luvulla. Valtiovalta ei ole mahdollistanut tänäkään vuonna, että pahimmilla tuhoalueilla torjunta tehtäisiin.Tuhoa on ollut jo runsaat kaksi vuotta. Se etenee aaltomaisesti itään päin. Jos ei tule kunnon talvea, joka katkaisisi hyönteisen elinkierron, niin puhutaan kuuden-seitsemän vuoden syklistä, joka ei kuitenkaan ole samoissa metsissä yleensä kolmea vuotta pitempään.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi