Arctic Sean mystinen taival kirjaksi

Kirjailijan mielikuvituksella höystetyn teorian mukaan venäläiset lastasivat salaista asemateriaalia laivaan ja tästä autuaan tietämättömät kaapparit valtasivat laivan Gotlannin aluevesillä.

Jaakko Varimaa (kirjailija)
Jaakko Varimaa ja Arctic Sea-kirja Rauman Merimuseossa.
Kirjailija Jaakko Varimaa kirjoitti jännityskirjan Arctic Sea-laivan taipaleesta.YLE / Karri Laihonen

Jaakko Varimaa on kirjoittanut kirjan Arctic Sean arvoitus, joka kertoo viime vuonna kaapatun laivan ihmeellisestä taipaleesta Pietarsaaresta Kap Verden vesille, Kanarialle, Välimerelle ja takaisin Suomeen. Ennen tätä tapausta oli rauhan aikana laivoja Itämerellä viimeksi ryöstetty 1700-luvulla.

Varimaa on toiminut merenkulkuun liittyvissä töissä yli 40 vuoden ajan ja ohessa julkaissut muutaman alaan liittyvän kirjan. Viime syksynä hänen kolmas teoksensa, Merkillisten sattumusten matka, oli julkaisemista vaille valmis, kun tipoittain alkoi julkisuuteen tihkua tietoa Pietarsaaresta lähteneestä Arctic Sea-laivasta, joka oli kaapattu.

- Mitä enemmän asiaa penkoi ja mitä enemmän tietoa tuli esiin, niin sitä mukaa asia alkoi kiinnostaa, eritoten, kun juuri saman tyyppisiä aiheita käsittelin Merkillisten sattumusten matka-kirjassa. Sitten aloin hahmotella loogista reittiä tapahtumaketjulle. Tietääkseni tämä on ensimmäinen kirja, jossa tapahtumat on koottu yhteen, kertoo Varimaa kirjan syntyvaiheista.

- Tarinaa oli pakko paikata fiktiolla, koska venäläiset ovat asiasta vaienneet.

Omituista informaatiota medialle

Laiva rahdattiin Pietarsaaresta heinäkuun lopulla. Ruotsalaiset lehdet uutisoivat 30.7.2009, että poliisit olivat viikkoa aiemmin Gotlannin lähellä etsineet venäläisestä rahtilaiva Arctic Seasta huumeita. Uutispommi pudotettiin 12.8. Pietarsaarelaisen varustamon toimitusjohtaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että Arctic Sea oli varustamon käsityksen mukaan kaapattu eikä sen sijaintia tiedetty.

Tapahtumasta tullutta tietoa Varimaa pitää osittain täytenä puppuna.

- Ei laiva voi niin vain kadota. Kaikkien laivojen liikkeet tiedetään tarkasti koko ajan. Varsinkin, kun Arctic Sea ajoi Englannin kanaaliin, ei se sinne huomaamattomasti ole voinut päästä, Varimaa kertoo.

Miksi venäläiset kohauttelevat olkiaan?

Omituista oli myös se, että venäläiset reagoivat laivan ”katoamiseen”, niin voimakkaasti. Venäjä lähetti viisi sotalaivaa etsimään alusta. Arctic Sea löytyi Kap Verden länsipuolelta naamioituna pohjoiskorealaiseksi Jon Jin 2:ksi. Venäläinen fregatti valtasi sen 16.8., ja kaapparit vietiin Moskovaan kuulusteltaviksi.

- Tuntuu oudolta, että Venäjä lähti niin isolla materiaalilla yksityistä laivaa etsimään. Herää epäilys, että mitä laivaan on Kalingradissa lastattu ennen kuin se Pietarsaareen tuli. Ruuma oli kyllä Pietarsaareen tullessa tyhjä, mutta laivasta löytyy kyllä potentiaalisia kätköpaikkoja muualtakin, Varimaa pohtii.

- Ja yhä oudompaa on, että sitten kun venäläiset valtasivat laivan takaisin kaappareilta, niin tutkimukset kestivät yli kaksi kuukautta ja laiva oli tutkimusten jälkeen täysin kelvottomassa kunnossa.

-Ja venäläiset eivät kommentoi mitenkään tutkimuksia. Ihan kuin olisi aivan normaalia, että laivan salaiset tutkimukset kestävät kuukausikaupalla, Varimaa ihmettelee.

Myös suomalaisten rooli ihmetyttää

Tapaukseen liittyy toistakymmentä valtiota ja kansallisia tiedustelupalveluja. Varimaa on kummissaan siitä, että miksi ihmeessä suomalaisetkin ottivat Arctic Sean kohtalon asiakseen.

- Laiva oli rekisteröity Maltalle, koko miehistö oli venäläinen, koko omistus oli venäläinen. Laiva ei liittynyt millään muulla tavalla Suomeen kuin, että sillä oli rahtauskonttori Suomessa. Jostain käsittämättömästä syystä myös suomalaiset virkamiehet vaativat laivaa palautettavaksi Suomeen, Varimaa ihmettelee suomalaisten viranomaisten suhtautumista.

Varimaa ei pelkää omasta puolestaan

Hurjimpien teorioiden mukaan venäläiset lastasivat laivaan mannerten välisiä ohjuksia vietäväksi Iraniin ja kaapparit olivat Israelin tiedustelupalvelun Mossadin agentteja.

Silloin selkkauksen yhteydessä alkaa tulla esiin toistakymmentä valtiota, kansallisia tiedustelupalveluja ja ydinaseita, niin voisi äkkiseltään luulla, että kirjailijaa ja julkaisijaa hieman jännittäisi moiseen materiaaliin perustuva teos.

- Tietysti tavallaan vähän jännittää, mutta eipä niin kauheasti kuitenkaan. Toimittaja Mihail Vojtenko joutui Venäjältä maanpakoon, mutta enpä usko jakavan hänen kohtaloaan. Kyseessä on kuitenkin osittain fiktiivinen jännityskirja, Varimaa toteaa rauhallisesti.

Lähteet: YLE Satakunta