1. yle.fi
  2. Uutiset

Marjanpoiminnan valituspuhelin avattiin

Lapin marjapuhelin on avattu torstaiaamuna. Kyläläiset ja muut metsässä liikkujat voivat jättää puhelimeen palautetta ongelmista ja epäkohdista. Viime vuonna tuli 70 palautetta ulkomaalaisista marjanpoimijoista.

Kotimaan uutiset
Marjanpoimija
YLE

Niissä valitettiin pääasiassa siitä, että ulkomaalaiset poimijat ovat tulleet liian lähelle pihapiiriä, jättäneet roskia metsään ja tukkineet metsäautoteitä, kun poimijat olivat pysäköineet autot kapealle tielle. Lisäksi paheksuttiin marjojen poimimista raakana.

- Käsirysyjä ei sentään syntynyt, ja marjapuhelin vähentää ristiriitoja ja vastakkainasettelua ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ja kyläläisten välillä, sanoo kyläkoordinaattori Juha Kutuniva Lapin liitosta.

"Ristiriidat vähenevät pienin askelin"

- Ristiriidat vähenevät pienin askelin, mutta tottakai aina tulee jotakin kielteistä palautetta.

Marjapuhelimeen voi jättää valituksen ja muun palautteen vain tekstiviestinä. Käytössä ei ole edes suullinen viestinjättö, koska puhelinvastaajaa ei ole käytössä.

Kyläkoordinaattori sanoo, että viime kesänä oli vastaava tekstiviestimarjapuhelin ja se toimi ihan hyvin. - Tulihan palautteitakin noin 70, joten ihmiset löysivät ja ohjasivat tekstiviestin kautta valituspalautteet.

Ohjeet thaimaaksi ja venäjäksi

Palautteen antaja jättää myös nimensä ja yhteystiedot, jolloin vastataan palautteen antajalle. Lisäksi moitteet marjanpoimijoiden toiminnasta toimitetaan aina marjayritykselle.

Kutuniva sanoo, että poimijoiden käyttäytymisestä on vastuussa heidät Lappiin tuonut marjanostajayritys. Tämä ohjeistaa tulevat ryhmät. Ohjeet on käännetty lisäksi thaimaaksi ja venäjäksi, koska poimijat ovat Ukrainasta ja Thaimaasta sekä muista thaimaankielisistä maista.

"Myös hyötyä kyläläisille"

Kutuniva korostaa, että ulkomaisista poimijoista on hyötyä marjayritysten lisäksi myös kyläläisille. - Poimijat käyttävät kylien palveluja ja kyläkauppoja ja tuovat kyliin väriä ja elämää.

Lapin kylätoiminnan tuki ry:n marjapuhelimen numero on: 040 - 817 8464, ja siihen voi jättää vain tekstiviestin. Sähköposti on: marjapalaute@gmail.com (siirryt toiseen palveluun). Palautemahdollisuus oli ensimmäisen kerran käytössä viime kesänä.

Sopimus poimintatavoista

Lapissa toimivat marjanostajayritykset ja Lapin kylätoiminnan tuki ry solmivat lisäksi juhannuksen alla Lapin liiton johdolla marjastuksen toimintaperiaatteet tälle marjanpoimintakaudelle. Osapuolet ovat myös sopineet ensi marraskuuksi marjastuskauden palautepalaverin.

Sopimuksen yhteisistä poimintatavoista ovat allekirjoittaneet seuraavat yritykset: Lapin Liha Oy, Korvatunturin Marja Oy, Kasvishovi/Tessacraft Oy, Arctic International Oy ja Tmi Petri Lehtiniemi.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi