Itä-Suomi maailman huipulle metsäbioenergialla

Suomesta on tultava metsäbioenergian johtava maa. Se on Itä-Suomelle kohtalon kysymys, sanoo kauppatieteiden ja tekniikan tohtori Tarja Cronberg. Hän selvittää Itä-Suomen yliopiston johdolla suunniteltavan metsäbioenergia-alan keskuksen edellytyksiä. Tänään Cronberg tutustui alan osaamiseen Savonlinnan seudulla.

Tarja Cronberg
Tarja Cronberg Savonlinna Saimaa Summit- seminaarissa.
YLE / Paavo Koponen

Kansanedustajan ja ministerinä toimiessaan Tarja Cronberg sai huomata, että päättäjät eivät tunne itäsuomalaista osaamista. Toisaalta metsäteollisuus omassa edunvalvonnassaan jopa vastustaa metsäenergian käyttöä. Kuitenkin kansainvälisessä katsannossa metsäbioenergiasta tulee suuren luokan kysymys ja suomen on oltava siinä mukana.

Itä-Suomessa tuotetaan suuri osa maailman metsäkoneista Ponssen, Keslan ja John Deeren tehtailla. Täällä myös tiedetään paljon metsän esimerkiksi kasvatuksesta, metsäkuljetuksista ja tarvittavista ohjausjärjestelmistä. Puutteitakin on esimerkiksi pellettituotannon alalla, mutta ne on korjattava.

Koneiden ja laitteiden sekä tietotaidon tuotanto on tärkeämpää, kuin oma metsäenergian käyttö. Kuitenkin Itä-Suomessa pitää olla laitoksia esiteltäväksi asti ja tarvitaan mainetta alan osaajana. Poliittiset päättäjät on siis saatava näkemään Itä-Suomen vahvuudet alalla.

Nimenomaan metsäbioenergia voi olla uusi Nokia. Koneiden ja laitteiden kehittäminen valmistus sekä energian tuotanto voisivat työllistää Itä-Suomessa hyvinkin 5000 henkeä.

Lähteet: YLE / Etelä-Savo