1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. matkailu

Kestävä kehitys kiinnostaa yhä useampaa turistia

Yhä useampi pääkaupunkiseudulle saapuva turisti on kiinnostunut ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä kehityksestä. Tutkijan mielestä pelkkä väite ympäristöarvoista ei enää riitä houkuttelemaan valistunutta ja vastuullista turistia asiakkaaksi.

Saaristoristeilylle osallistuvia kiinnostaa paikallinen luonto. Kuva: YLE

Helsinkiin saapuvan turistin prototyyppi oli pitkään ollut varttunut risteilymatkailija, joka tekee raukean pikku kävelyn Espan puistossa ja Kauppatorilla. Nyt kuva on muuttumassa. Entistä nuoremmat, aktiiviset ja paljon maailmaa kolunneet turistit haluavat kokea paikallisen luonnon ja kulttuurin itse tekemällä ja osallistumalla. He myös haluavat tietää, miten palvelut on tuotettu.

Matkailun trendejä tutkinut Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy:stä vahvistaa vastuullisen matkailun olevan se seuraava suuri juttu.

– Ihmiset haluavat oppia paikan päällä jotain uutta ja sen takia ne on myöskin kiinnostuneita viipymään pidemmän aikaa. Vastuullinen, ekologinen ja eettinen matkailu on kovasti nousussa.

Hupenevat luonnonvarat muuttavat matkailua

Mitä enemmän ihmiset miettivät luonnonvarojen hupenemista, globaaleja talouskriisejä ja omaa loppuunpalamistaan, sitä enemmän he haluavat vaikuttaa asioihin omilla valinnoillaan.

Trendianalyytikko Kati Hienosen mielestä pelkkä ympäripyöreä huoli ympäristöstä ei riitä hyvin palvelujen perustaksi. Pääkaupunkiseudun matkailuyrittäjät kuitenkin häviävät pelin, jos he eivät pysty erikoistumaan ja verkostoitumaan.

– Vastuullisten matkailijoiden joukossa on väkeä luomu-urbaaneista vapaaehtoisturisteihin tai ekoluksusturisteista reilun kaupan turisteihin, pitää perehtyä niihin tarkemmin. Jos vain tartutaan siihen ekologisuuden megatrendiin, niin tehdään juuri sitä mitä muutkin tekevät. Liian helposti on sellainen asenne, että me viedään turisteja tonne kävelylle tonne luontoon ja that's it.

Perheyrityksessä uskotaan kestäviin arvoihin

Hienosen peräämää omille vahvuuksille rakennettua, vastuullista yrittämistä harjoitetaan käytännössä muun muassa Kauppahallin viereisessä olevassa IHA-Linesin laiturissa.

Vaikka fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaan saaristoristeilytoimintaan ei heti yhdistä mielikuvia Itämeren suojelusta, sai perheyritys juuri siitä hyvästä Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon.Laivuri Nina Ihalainen-Airaksinen painottaa, että ympäristöä säästäviä investointeja ei ole tehty lain tai asetusten vaatimuksesta.

– Meillä on ympäristöpolitiikkaa, kaikkien meidän toimenpiteiden kielteiset ympäristövaikutukset on pyritty minimoimaan. Lisäksi meillä on tehty suuri investointi uuteen erittäin ympäristöystävälliseen laivaan, josta ei pääse pisaraakaan mereen edes perunankeittovesiä.

Yritykselle kestävä kehitys ei merkitse vain ympäristöasioita.

– Sen laivan hinta oli kaksinkertainen tavalliseen verrattuna, mutta meille oli tärkeää, että laiva rakennetaan Suomessa. Yhtiössä myös henkilökunnan pätevyyteen ja turvallisuuteen on laitettu paukkuja huomattavasti enemmän kuin mikään säädös vaatii.

Ihalainen-Airaksinen uskoo, että yrityksen toimintakulttuuri vaikuttaa lopulta myös kassavirtaan.

– Esimerkiksi yritysasiakkaiden kanssa kun juttelee saaristoretkillä, niin huomaa, että he ovat hyvin valveutuneita. Minä myös uskon, että edelläkävijät jäätät kotiin, eivätkä enää matkusta maailman ääriin. Tuhkapilvi auttoi ymmärtämään mittasuhteita, eikä enää tarvitse koko ajan mennä ja mennä.

Laivurilla on risteilyillään ja luontoretkillään myös saariston suojelemisen piiloagenda.

– Mitä useampi ihminen kokee itse saariston ja Itämeren, niin sitä useampi myös herää siihen, että sitä pitää suojella.