Sadankomitea purkaisi asevelvollisuuden

Aseriisuntaan pyrkivä Sadankomitea -järjestö lakkauttaisi mm. Pirkkalan ja Hattulan varuskunnat. Sadankomitea on teettänyt selvityksen eurooppalaisesta maanpuolustuksesta ja asevelvollisuudesta. Keskustelun pohjaksi järjestö ehdottaa Suomelle asevelvollisuudesta luopumista kymmenen vuoden siirtymäajalla.

asevelvollisuus
Satakunnan lennoston alokkaiden asekoulutusta.
Sadankomitea herättelee keskustelua yleisestä asevelvollisuudesta ja useiden varuskuntien, muun muassa Pirkkalan, tulevaisuudesta.YLE / Marko Melto

Nykyisen asevelvollisuusarmeijan tilalle Sadankomitea suosittaa nykyistä pienemmän, mutta paremmin varustellun armeijan luomista.

Samalla suljettaisiin joukko nykyisiä varuskuntia alkaen mm. Lahdesta, Riihimäeltä ja Jämsästä.

Sadankomitean mallissa asevelvollisuus perustuisi vapaaehtoisuuteen, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, tamperelainen Kalle Kallio.

-Yhteishaun kautta pyrittäisiin asepalvelukseen, jos sinne halutaan. Nyt meillä koulutetaan 24 000 miestä vuodessä, tässä uudessa mallissa 3 000 miestä ja naista vuosittain, vapaaehtoisuuden pohjalta.

-Siitä maksettaisiin myös pientä palkkaa, mikä kannustaisi hankkimaan tämän koulutuksen.

Suomeen riittäisi noin Kallion mukaan kuusi varuskuntaa.

-Todennäköisesti nämä valmiusyhtymien varuskunnat kuten Säkylä, Kajaani ja Kouvola säästyisivät. Laivastolle jäisi luultavasti Kirkkonummen varuskunta.

-Ilmavoimat voisivat keskittää toimintansa esimerkiksi Jyväskylään ja Rovaniemelle, Kallio hahmottelee.

Lähteet: YLE Tampere