Sukupuolineutraali avioliitto jakaa mielipiteitä

Avioliittolain muuttaminen niin, että homotkin voisivat mennä naimisiin, on nousemassa tulevien eduskuntavaalien kuumaksi kysymykseksi. Aiheesta heräsi värikäs keskustelu Aamu-tv:n keskiviikon lähetyksessä.

Kotimaa
 Päivi Räsänen ja Elina Laavi
Avioliittolain muutoksesta keskustelivat Aamu-tv:ssä Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja Setan varapuheenjohtaja Elina Laavi.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) teettää syksyllä selvityksen niin kutsutusta sukupuolineutraalista avioliitosta. Lainmuutos tarkoittaisi, että samaa sukupuolta oleva aviopari saisi myös oikeuden adoptoida lapsen yhdessä.

Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n eli Setan varapuheenjohtajan Elina Laavin mielestä lainmuutosta tarvitaan.

- Tällä hetkellä tilanne Suomessa on perustuslain hengen vastainen. Sukupuolineutraali avioliitto on yhdenvertaisuuskysymys.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan kannattaa nykyistä lainsäädäntöä.

- Nykyisen lain tulkinnan mukaan avioliitto on kahden eri sukupuolta olevan liitto. Jos lakia lähdetään muuttamaan niin myös sen sisältö muuttuu, Räsänen sanoo.

Adoptiokysymys herättää tunteita

Tällä hetkellä Suomessa samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa sekä adoptoida toistensa lapset. He eivät kuitenkaan voi adoptoida lasta yhdessä. He eivät myöskään saa automaattisesti samaa sukunimeä.

- Jos puhutaan sukupuolineutraalista avioliitosta, niin silloin puhutaan myös sukupuolineutraalista vanhemmuudesta. Pitkällä tähtäimellä ihmiselle on tärkeää, että hänellä on oikeus isään ja äitiin, sanoo Räsänen. Hän korostaa, että lain muutosta valmistelevien tulisi muistaa ajatella lapsia.

Seta kaipaa liitoille tunnustusta

Setan mielestä lainmuutosta tarvitaan perhepoliittisten syiden lisäksi myös käytännön syistä.

- Meillä on tällä hetkellä jo ihan arjessa tilanteita, joissa ihminen joutuu kertomaan seksuaalisen suuntautumisensa. Tällaisista asioista pitää päästä pois, perustelee Laavi.

- Ja kyllä yleinen avioliittolaki olisi myös tunnustus kaikille rakkausliitoille, hän lisää.

Räsäsen mielestä mahdollisen lainmuutoksen mukana tuleva vihkimysoikeus toisi paineita kirkoille.

- Kirkkoja voitaisiin esimerkiksi syyttää syrjinnästä, jos he eivät vihi samaa sukupuolta olevia pareja.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on voimassa muun muassa Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Norjassa, Islannissa ja Ruotsissa.

Lähteet: YLE Uutiset