1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamulehti: Keskituloisen työttömyysmaksuun tulossa 15 euron korotus

Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu noussee ensi vuonna yli kaksinkertaiseksi, kertoo Aaamulehti. Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja arvioi Aamulehden haastattelussa, että maksu nousee 0,4:stä 0,9 prosenttiin palkasta.

Kotimaan uutiset

Tämä tarkoittaisi 3 000 euroa kuussa ansaitsevalle 15 euron lisämaksua kuukaudessa. Maksu nousisi 12 eurosta 27 euroon.

Samaan aikaan myös työeläkemaksu on nousemassa 0,2 prosenttiyksikköä, 3 000 euroa kuussa ansaitsevilla 135 eurosta 141 euroon kuukaudessa.

Työttömyyskorvauksiin ja ansiosidonnaisella päivärahalla olevien työeläketurvaan on tänä vuonna mennyt ennakoitua enemmän rahaa.

Työttömyysvakuutusrahasto TVR:n budjetti on jäämässä miinukselle 500 miljoonaa euroa, joten rahaston varat olisivat vuoden lopussa vain sata miljoonaa euroa. Pohja kertoo, että rahasto on arvioinut joutuvansa ottamaan lainaa 200 miljoonaa euroa elo-syyskuun vaihteessa.

Päätös työttömyysvakuutusmaksun suuruudesta tehdään lokakuun lopulla. Maksun suuruudesta päättää TVR, mutta sosiaali- ja terveysministeriön pitää vahvistaa maksu.

Nyt arvioitu korotuksen taso perustuu Pohjan mukaan arvioon, että työttömyystilanne alkaa vähitellen parantua ensi keväästä alkaen. Jos talous notkahtaa uudelleen, arvio voi muuttua.

Työttömyysvakuutusmaksun suuruus vaihtelee tarpeen mukaan. Viime vuonna maksu oli alimmillaan 0,2 prosenttia. Vuosina 1994 - 1995 maksua kerättiin 1,87 prosenttia palkasta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi