1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio etsii tuontikieltoon pikaista ratkaisua

Puolet Venäjän tuontikieltoon asettamista laitoksista on Valion tehtaita tai meijereitä. Valiolle Venäjän käännytyspäätökset tulivat yllätyksenä. Liiketoiminnanjohtaja kertoo tiedon tuontirajoituksista saapuneen maanantaina.

- Meillä tällä hetkellä on kuusi meijeriä, jotka on asetettu vientikieltoon, mutta edelleen esimerkiksi meidän Jyväskylän-, Äänekosken-, Helsingin-, Toholammin-, Turengin- ja Vantaan-tehtailta toimitukset Venäjälle toimivat, sanoo Valion Tuoretuotteet-yksikön johtaja Annikka Hurme.

Valiolla ei vielä tiedetä kuinka pitkästä rajoituksesta on kyse tai millaisia puutteita tehtailta mahdollisesti paljastui.

- Tällä hetkellä se vaikuttaa niin, että jonkun verran tuotantosuuntamuutoksia teemme. Eli emme valmista niitä tuotteita, joita Venäjän-pakkauksiin menisi. Mutta sitten pitemmällä tähtäimellä pyritään siihen, että lähipäivinä tämä asia ratkeaa ja pystyttäisiin taas jatkamaan toimintaa Venäjällä, Hurme sanoo.

Valio vie Venäjälle tuotteitaan 65 000 tonnia vuodessa. Kokonaistuotannusta Venäjän vienti on noin kymmenen prosenttia.

Valion liiketoiminnanjohtaja Arto Tikkanen ei vielä ole huolestunut Venäjän asettamista tuontirajoituksista.

- Tällä hetkellä meidän markkinatilanne on sen verran hyvä, että me pystymme ohjaamaan tämän raaka-aineen jalostettuna muiksi tuotteiksi muille markkinoille. Tietenkin jos tämä jatkuu pitkään, niin sitten meille tulee enemmän haasteita tuotteiden myynnin kanssa, Tikkanen sanoo.