1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

HK: Venäjän vientirajoitus ei pysäytä tehtaita

HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leija kertoo, että yhtiön alkuviikosta saamien ennakkotietojen mukaan Venäjän vientirajoitukset koskevat Mellilän ja Forssan tehtaita. HK Ruokatalo on ollut nyt yhteydessä Suomen ja Venäjän viranomaisiin sekä Eviraan saadakseen vahvistuksen asialle.

Vientirajoitusten pituudesta ei ole toistaiseksi selvyyttä. HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leijan mukaan Venäjän vientikielto ei sulje tehtaiden tuotantolinjoja, vaikka yhtiö vie Venäjälle vuosittain miljoonia kiloja sianlihaa.

- Venäjä on tärkeä vientikohde, mutta en puhuisi tässä vaiheessa taloudellisista tappioista. Suomalainen sianliha on haluttua tavaraa maailmalla. Jos se ei mene sinne, myymme sen muualle, sanoo Leija.

Vientikielto ei tullut HK Ruokatalolle täysin yllätyksenä. Leijan mukaan mahdollisuus on noussut esille jo aiemmin riskikartoituksissa. Venäjällä on voimassa useita lihanvientimaita koskevia rajoituksia ja maan oma tuotanto on vahvistunut viime vuosina.

- Teemme töitä, että Venäjän-vienti pysyisi auki, ja että vientirajoitukset eivät astuisi voimaan, toimitusjohtaja Leija sanoo.

Venäjä perustelee vientirajoituksia suomalaisten tuotantolaitosten puutteilla. HK Ruokatalo ei ole vielä saanut yksilöidympää tietoa Forssan ja Mellilän tehtaiden mahdollisten puutteiden laadusta.

Snellman: Lihajalosteiden kohtalo ratkeaa huomenna

Myös pietarsaarelainen lihanjalostusyritys Snellman on Venäjän tuontirajoitusten kohteena. Snellmanin toimitusjohtaja Martti Vähäkankaan mukaan kielto koskisi kaikkia suomalaisia raakalihan vientiyrityksiä.

Tässä hetkellä on vielä epäselvää koskeeko kielto myös lihajalosteita. Snellmanin lihajalosteiden kohtalo selvinnee torstaina, kun tiistaina Pietarsaaresta kohti Venäjää lähtenyt kuljetus saapuu rajalle.