Elintarvikkeiden tuontikielto Venäjälle siirtyy

Venäjän Suomelle asettamat liha- ja maitoalan yritysten tuontirajoitukset siirtyvät. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tuontirajoitukset tulevat voimaan vasta 23. heinäkuuta. Tähän asti tuonti voi jatkua normaalisti.

Kotimaa
Valion maitoa myynnissä venäläisessä ruokakaupassa.
Valion maitoa myynnissä venäläisessä ruokakaupassa.Yle

Eviran tänään torstaina Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitokselta saaman tiedon mukaan Venäjän 14 suomalaiselle liha- ja maitoalan yritykselle asettamat tuontirajoitukset on väliaikaisesti kumottu.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asianomaisten yritysten tuotteita voidaan viedä Venäjälle tähän asti. Evira selvittää yhdessä yritysten kanssa, kuinka elintarvikkeiden vienti voisi jatkua normaalisti.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallion mukaan Evira kävi neuvotteluja Venäjän viranomaisten kanssa ilman poliittisia osapuolia. Hän on lopputuloksesta helpottunut.

- Uutinen oli hyvä. Saamme elintarviketeollisuuden kanssa nyt lisäaikaa selvittää, mistä vientikielto tarkasti ja laitoskohtaisesti johtuu. Nyt haluamme saada Venäjän viranomaiset vakuutettua, että kaikki on kunnossa.

Husu-Kallio ei usko, että tuontirajoitukset saataisiin kokonaan kumottua määräaikaan mennessä.

- Kaikkien kieltojen kumoamiseen en usko. Tavoitteena on, että osa kielloista saadaan purettua. Evira edellyttää nyt tuotantolaitoksilta selontekoa siitä, mitä he saamansa tarkastusraportin pohjalta tekevät.

Husu-Kallion mukaan Venäjältä on luvattu, että suomalaisia elintarvikkeita kuljettavat rekat pääsevät nyt rajan yli normaalisti.

YLE Uutiset kertoi keskiviikkona Venäjän alkuviikosta määräämistä tuontirajoituksista.

Lähteet: YLE Uutiset