1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Special Olympics

Jalkapallo lisää suosiotaan kehitysvammaisten lajina

Palloliiton jäsenseurojen määrä on noussut vuodesta 1995 yhdestä yli 30 joukkueeseen. Helsinki Cupin yhteydessä pelattavaan Special Olympics-turnauksessa pelaa ensimmäistä kertaa myös naisjoukkue.

Helsinki Cupin yhteydessä pelattiin Special Olympics-turnaus viime vuonna ensimmäistä kertaa. Kuva: YLE

Kehitysvammaiset pelaavat toista kertaa Helsinki Cupissa. Viime vuonna mukana oli 10 suomalaista joukkuetta, tänä kesänä kansainvälisessä kutsuturnauksessa pelaa yhdeksän joukkuetta viidestä eri maasta. Viiden suomalaisjoukkueen lisäksi Helsingin nurmikentillä pelaavat joukkueet Belgiasta, Virosta, Iso-Britanniasta ja Ruotsista.

- Otamme askeleita siihen suuntaan, että vammaisten osallistuminen isoihin kisoihin on normaalia, sanoo Special Olympics jalkapallokordinaattori Tomi Luonio.

Fudis kasvanut isoksi kansainväliseksi vammaislajiksi

Jalkapallo on viime vuosina lisännyt suosiotaan kehitysvammaisten keskuudessa selvästi. Ensimmäinen kehitysvammaisten seura liittyi Palloliiton jäseneksi vuonna 1995. Nykyään Suomessa on yli 30 vammaisten joukkuetta. Vuodesta 2007 Suomessa on pelattu erityisryhmien SM-sarjaa. Suuntaus on sama myös kansainvälisesti.

- Maailmanlaajuisesti pelaajia on yli kolme miljoonaa ja ensi vuonna pelattaviin Ateenan Maailman kisoihin ottaa osaa joukkueita 100 maasta, kertoo Special Olympics jalkapallokordinaattori Tomi Luonio.

J alkapallo sopii vammaisille erinomaisesti

Maailman harrastetuimman joukkuepelin suosio vammaisten keskuudessa perustuu Luonion mukaan siihen, että laji yksinkertaisesti sopii myös vammaisille erinomaisesti.

- Aloituskynnys on huomattavasti matalampi kuin muissa suosituissa vammaisjoukkuepeleissä, kuten koripallossa ja lentopallossa. Sosiaalinen puoli ja se, että saa olla joukkueessa tasa-arvoisena jäsenenä, ja pitää hauskaa on tärkeitä juttuja, sanoo Luonio.

Vammaisjoukkueissa motivaatio on korkealla

Tomi Honkanen on toiminut FC Kuusysin erityisryhmien valmentajana muutaman vuoden. Hän kokee työnsä erittäin antoisaksi.

- Motivaatio on korkealla ja joukkueessa vallitsee hyvä henki, kun kaikki kannustavat toisiaan, kertoo valmentaja Tomi Honkanen.

Pelaaja Valonen ei vaihtaisi jalkapalloa edes miljoonaan

Kuusysin pelaajat ovat Helsinki Cupin peleistä luonnollisesti erittäin innoissaan.

- Näitä kansainvälisiä pelejä on odotettu kaikkein eniten. Yksi kaveri kertoi nukkuneensa ensimmäistä peliä edeltävänä yönä vain kolme tuntia, sanoo Honkanen.

Esa Valonen, Kuusysin numero 20, vahvistaa Honkasen kiteytykset pelaajien innosta ja pelaamisen merkityksestä.

- En vaihtaisi harrastustani edes miljoonaan euroon. Pelikaverit on yksi tärkeimmistä asioista, mutta aina tähdätään myös voittoon. Aina ei voi kuitenkaan voittaa, mutta sitä se elämä on. Tehdään parhaamme, se riittää, sanoo Valonen.

Special Olympics-turnauksen jäljellä olevat pelit Helsinki Cupissa:

Perjantaina 16.7. klo 10-16 Sijoitusottelut Käpylän urheilupuistossa

Lauantaina 17.7. Loppuottelu Töölön pallokentällä