Argentiina hyväksyi homoliitot

Argentiina on ensimmäisenä Etelä-Amerikan maana hyväksynyt homoliitot. Maan senaatti hyväksyi torstaina lain, joka takaa samaa sukupuolta oleville pareille yhtäläiset oikeudet kuin heteropareille.

Ulkomaat

Samaa sukupuolta olevat ovat voineet jo rekisteröidä parisuhteensa naapurimaassa Uruguayssa, Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa sekä osissa Meksikoa ja Brasiliaa. Torstaina hyväksytty lakiesitys antaa Argentiinan homoille oikeuden avioliiton lisäksi myös adoptioon.

Parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen toukokuussa. Senaatissa siitä keskusteltiin pitkään keskiviikkoillasta torstaiaamuun. Äänestys näytettiin suorana kansallisella televisiokanavalla.

Katolinen kirkko on vastustanut hanketta jyrkästi. Kirkko oli järjestämässä tiistain suurmielenosoitusta, jossa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat kongressin edustalle Buenos Airesissa perinteisten perhearvojen nimissä. Yli 90 prosenttia argentiinalaisista on katolilaisia. Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa argentiinalaisista on kuitenkin kannattanut homoliittojen sallimista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP