Turku jatkaa konemusiikkijuhlien perinteitä Suomessa

Turussa järjestetään Turku Modern klubifestivaali 16.–18. heinäkuuta. Festivaali edustaa elektronisen tanssimusiikin pitkää perinnettä Suomessa.

DJ ja tuottaja Jori Hulkkonen. Kuva: YLE / Rami Kolehmainen

Turussa elektronisen tanssimusiikkinjuhlien juuret ovat 1980–90 -lukujen taitteessa.

Turku oli ensimmäinen kaupunki Suomessa, jossa järjestettiin Warehouse-juhlia. Nämä niin sanotut varastojuhlat olivat usein laittomia ja järjestettiin Itä-Turun teollisuushalleissa.

Typpihappo-juhlat järjestettiin Typhoon-hallissa (nyk. Elysee-areena) Ruisrockin kylkiäisenä vuosina 1991–1995. Koneisto järjestettiin Kupittaan puistossa 2000–2001. Uuden Musiikin Festivaali (UMF) pidettiin keskustan eri osissa vuosina 2004 ja 2006. Nykyisin perinnettä edustavat Marttilan metsissä järjestetty Konemetsä sekä Ilmiö! ja Turku Modern.

– Aika pian kun aloitin artisti- ja DJ-urani 1990-luvun alkupuolella, tuli hankittua yhteyksiä myös Turkuun, koska Turussa oli muun muassa maan paras levykauppa. Marko Laineen Mind Recordsista tuli hankittua levyjä postimyynnillä ja Marko soitti uusimpia levyjä aina puhelimen välityksellä. Sitä kautta opin tuntemaan Turun kuvioi, turkulaistunut tuottaja ja DJ Jori Hulkkonen muistelee uransa alkutaivalta.

Klubit ovat muuttuneet

Hulkkonen soitti ensikertaa levyjä Turussa vuonna 1994–1995. Nykyisin samat elektronisen tanssimusiikin klubit ovat hyvin erilaisessa käytössä.

– Kävin esimerkiksi nykyisen Trattoria Romanan tiloissa, jossa oli joku baari missä järjestettiin joitain iltoja. Sitten oli Submarina. Ja nykyisen Marilynin tai Vegasin tilojen alakerrassa oli joitain klubijuttuja. Kun vuonna 2000 Blanko avattiin, niin se ruokaravintolaosa oli alun perin klubi, eikä siellä ollut ruokapöytiä, kansainvälisesti tanssimusiikin parissa mainetta niittänyt Hulkkonen kertoo.

Myös kulttuuripääkaupunki tukee konemusiikin perinnettä

Turku 2011- säätiö ja Turku Modern yhdistivät voimansa varmistaakseen suomalaisen klubimusiikin perinteiden jatkumon. Yhteinen kiertue Night Moves – Club Hopping with Turku 2011 alkoi Shanghain maailmannäyttelystä 27. heinäkuuta.

– Turku Modern jatkaa juuri näitä perinteitä, mitä Turulla on olemassa. UMF kun lopetti, niin todettiin, että on olemassa tietty tila tällaiselle tapahtumalle, ja päätettiin alkaa tätä järjestää, musiikkia koko alkuvuoden tiiviisti studiossa työstänyt Hulkkonen toteaa.

Hulkkosen mukaan Turku Modernin idea on rakentaa tapahtumaa pitkäjänteisesti. Festivaalin tarkoitus ei ole kasvaa suureksi, vaan tarjota laadukasta modernia tanssimusiikkia ja mahdollisuuksia uusille artisteille.

Turku Modern klubifestivaali järjestetään Turussa 16.–18. heinäkuuta.