1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU päässyt käytännössä eroon hullun lehmän taudista

Niin sanottu hullun lehmän tauti on lähes kitketty Euroopasta, kertoi Euroopan komissio perjantaina. Samalla komissio suositteli, että järjestelmällisistä karjan pakkoteurastuksista luovutaan tavattaessa sairastunut lehmä.

Terveys- ja kuluttajakomissaari John Dalli sanoi Euroopan unionin edistyneen merkittävästi taistelussa Hullun lehmän tautia eli BSE-tautia vastaan.

- Olemme vihdoin lähellä tilannetta, jossa tauti on täysin hävitetty EU-maista.

Aiemmin taudin vaivaamaan karjaan kuulunut nauta voidaan myydä kuluttajille, kunhan sen testitulos on negatiivinen ennen eläimen siirtymistä ravintoketjuun, komissio ilmoittaa.

Komissio ehdottaa myös, että eläinproteiinin käyttökieltoa sikojen ja siipikarjan ruokinnassa helpotetaan. Kielto tuli voimaan vuonna 2001. Kiellon purkaminen sallisi sianlihan syöttämisen siipikarjalle ja linnunlihan syöttämisen sioille. Sikoja ei saisi edelleenkään ruokkia sianlihalla eikä siipikarjaa siipikarjan lihalla.

Hullun lehmän tauti havaittiin ensimmäisenä Isossa-Britanniassa vuonna 1986. Sieltä se levisi muualle Eurooppaan.

Taudin riehuessa pahimmillaan brittiläisen elävän karjan vienti ulkomaille kiellettiin maaliskuussa 1996. Tuolloin todettiin, että Ihmisissä esiintyvän Creutzfeldt-Jakobin taudin muunnos voi aiheutua hullun lehmän taudin saastuttaman naudanlihan syönnistä.