1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerberos pystytti piruuttaan näyttelyn

Pilapiirtäjä Kalevi Laalo on avannut Piruuttaan-näyttelyn Kansantorilla Porin Puuvillassa. Kerberos-nimellä tunnettu piirtäjä uskoo, että pilapiirtämisellä voi edelleen vaikuttaa yhteiskunnallisesti.

pilapiirrokset
Kalevi Laalo pitää kädessään piirtämäänsä pilapiirrosta Puuvillan Kansantorilla.
Kalevi Laalo alias Kerberos pystyttämässä Piruuttaan-näyttelyä Puuvillaan.YLE / Karri Laihonen

Kerberos on tullut tutuksi satakuntalaisille Satakunnan kansan poliittisena pilapiirtäjänä. Nyt hänen pistävään satiiriin on mahdollista tutustua myös Puuvillassa Kansantorilla. Myös miehen oma suosikki löytyy näyttelystä.

- Tässä on aiheena Johanna Korhosen potkut Almamediasta. Lapin kansan ovella seisoo Alma-niminen nainen, joka potkaisee Johanna Korhosen pihalla ja sanoo: ”vai että on sinulla toinen nainen”, kuvailee Laalo hupaisaa piirrostaan.

Pilapiirtäjä voi vaikuttaa päätöksentekoon asti

Kalevi Laalon mukaan pilapiirtäjän pitää olla hoksottimet ojossa, jotta kerkeää aallonharjalle silloin, kun ihmisiä kiinnostava aihe on vielä tuore.

- Pilapiirtäjä voi vaikuttaa paljonkin ihmisten mielipiteisiin asiassa, joka on juuri pulpahtanut pinnalle ja ihmisten mielikuvat ovat vasta muodostumisvaiheessa, Laalo kertoo.

- Pilapiirtäjä ei voi suoraan toki vaikuttaa asioihin ja toimintaan, mutta kuitenkin kriitikkona olla osana päätöksentekoprosessia, sanoo Laalo.

Erilaisuus edelleen tabu

Poliittisen pilapiirtäjän täytyy olla rohkea ja oivaltava sekä paikassaan myös armoton, jotta yhteen kuvaan perustuva vitsi toimisi. Silti edelleen löytyy aiheita joihin ei passaa ottaa kiinni.

- Edelleen uskonto, seksuaaliset vähemmistöt ja rotu ovat sellaisia asioita, joihin ei parane paljon tarttua tai muuten tulee kyllä sanomista, Kerberos tietää.

Loistava Kari Suomalainen oli tahtomattaan jarruna kehitykselle

Kalevi Laalo suitsuttaa avoimesti jo edesmennyttä suomalaisen poliittisen pilapiirtämisen isähahmoa Kari Suomalaista.

- Ehdottomasti Kari Suomalainen on suurin innoittajani. Hän teki mahtavan uran, Kerberos hehkuttaa.

- Täytyy sanoa, että Karin poismenon jälkeen on Suomeen syntynyt kukoistava pilapiirtäjien sukupolvi. Kari oli itse asiassa tämän esteenä, kun hänet kuviteltiin niin ylivoimaiseksi, Laalo toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi