1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Palestiinalaisten Abbas asetti ehtoja suorille neuvotteluille

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas vaatii Israelia hyväksymään ajatuksen kansainvälisistä turvallisuusjoukoista tulevan Palestiinan valtion rajoille, ennen kuin palestiinalaiset voivat aloittaa suorat neuvottelut Israelin kanssa. Abbas vaatii Israelilta myös maata korvauksena juutalaisten siirtokuntien rakentamisesta Länsirannalle.

Mahmud Abbas Kuva: Abed Al Hashlamoun / EPA

Abbas haluaa myös, että Israel suostuu periaatteessa siihen, että Palestiinan valtion rajoiksi tulevat vuoden 1967 rajat.

Israel on puolestaan halunnut pitää joukkojaan tulevan palestiinalaisten valtion itärajalla. Palestiinalaiset eivät hyväksy, että tulevaisuudessakin Israelin joukkoja olisi Länsirannalla palestiinalaisten valtiossa.

Abbasin jordanialaisessa al-Ghad sanomalehden haastattelussa esittämät vaatimukset ovat tähän mennessä selvin viesti siitä, mitä Abbas haluaa, ennen kuin hän suostuu tapaamaan Israelin edustajat. Yhdysvallat on on yrittänyt saada aikaan suorat neuvottelut palestiinalaisten ja Israelin välille.

Nyt käynnissä on vain epäsuoria neuvotteluja Yhdysvaltain välittämänä. Presidentti Barack Obaman lähettiläs George Mitchell tapasi Abbasin lauantaina ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun perjantaina.

Palestiinalaisten johto haluaa myös selvennyksiä Yhdysvaltojen kannasta siirtokuntiin ennen suorien neuvottelujen aloittamista.

Varsinkin Itä-Jerusalemiin suunnitteilla olevat juutalaissiirtokunnat ärsyttävät palestiinalaisten johtoa. Palestiinalaiset suunnittelevat Itä-Jerusalemista tulevan valtionsa pääkaupunkia.

Israel miehitti kaupungin itäosan vuonna 1967 käydyssä kuuden päivän sodassa.