Kansanedustajien lahjonnan rajat kiristyvät - matkat ja kestit yhä sallittuja

Kansanedustajien lahjontalaki kiristyy ja selkiytyy. Säännöksiä ollaan tiukentamassa lähemmäksi virkamiesten lahjuspykäliä. Lakiuudistus on luvassa vielä tälle vaalikaudelle.

Kuohuviiniä kaadetaan laseihin
Kansanedustajien lahjontalaki kiristyy ja selkiytyy. Säännöksiä ollaan tiukentamassa lähemmäksi virkamiesten lahjuspykäliä, mutta silti ne jättävät vielä kansanedustajalle tulkinnanvaraa. Uudet pykälät ovat luvassa vielä tälle vaalikaudelle.

Valmisteilla olevan uuden lahjontalain on tarkoitus kiristää ja selkeyttää pykäliä siitä, mikä lasketaan edustajan lahjonnaksi ja mikä ei. Pykäliä hilataan lähemmäksi virkamiesten lahjuspykäliä, mutta käytännössä laki jättää edustajalle tulkinnanvaraa.

Kansanedustaja voi tulevaisuudessakin ottaa vastaan kutsuja Lapin matkoille, lounaille ja kesätapahtumiin. Ilmaisia lippuja ja kutsuja kun ei katsota uudessakaan lahjontalaissa lahjonnaksi.

- Meitä lobataan joka suunnasta, ja se on jokaisen oman harkinnan varassa, että miten kokee sen, että edellytetäänkö minulta jotain vastapalvelusta vaiko eikö, mutta pelisäännöt on hirveen hyvä olla, sanoo Kokoomuksen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming.

Hemming mielestä kansanedustajan on oltava valpas, että ymmärtää, että se taho, joka pyytää matkalle tai tarjoaa jotakin, kertoo ainoastaan omalta kannaltaan positiivisen puolen asioihin.

- Sikäli on parasta, että kansanedustaja tulee mahdollisimman laajalti lobatuksi, että sitä tietoa hankkii muistakin lähteistä, ettei ole yhden lähteen varassa, Hemming kuvailee.

- Kansanedustajan työhön kuuluu sellaista tointa, muun muassa oman vaalipiirin tapahtumissa käymistä, mikä luetaan kansanedustajan työksi, eikä korruptioksi. Jos etu menee merkittäväksi, eli vaikkapa koko perheelle tarjotuksi matkaksi ja kestitys on runsasta, ja vielä edun vuoksi, silloin ollaan tekemisissä korruption kanssa, oikeusministeri Tuija Brax muotoilee.

Veteen piirretty viiva

Brax pitää lakimuutosta erittäin tärkeänä suomalaisen politiikan puhdistusprojektissa. Vaalirahoituslain mukaiseen vaalirahoitukseen lahjuslaki ei tuo muutoksia. Tällä hetkellä kansanedustajan syyllistyminen lahjontaan edellyttää, että on erikseen luvannut lahjoittajalle toimia tämän edun mukaisesti. Lupauksen toteennäyttäminen on ilman tunnustusta lähes mahdotonta. Muutoksen myötä rangaistavuus ei enää edellyttäisi tätä lupausta. Lahjuksen ottaminen olisi rangaistavaa silloin, kun teko selvästi horjuttaa kansanedustajan riippumattomuutta toimensa hoitamisessa. Selkeää rajaa ei kuitenkaan ole.

- Semmosta lainsäädäntöä, jossa kerrotaan, että viisi leipää saa ottaa, mutta kuudes on korruptiota, ei ole missään Euroopan maassa. Merkittävää on kokonaisarvio, onko etu merkittävä ja onko sen edun vuoksi ryhdytty ajamaan asiaa, sanoo Tuija Brax.

Nykyinen lahjontapykälä on Braxin mukaan kuitenkin kirjoitettu niin, että lahjonta ei voi juuri koskaan toteutua. Hänen mukaansa nyt pohja siltä kritiikiltä poistuu.

- Jos kansanedustaja edun vuoksi alkaa ajamaan asiaa, silloin kyseeseen voisi tulla lahjonta. Se korvaus voi olla rahallista korvausta tai muuta merkittävää etua.

Työtä ei voi tehdä bunkkerissa

Viime kesänä keskusteltiin Fennovoiman kansanedustajille järjestämästä jazz-konsertista ja siitä, vaikuttiko se eduskunnan ydinvoimapäätöksiin. Haastateltujen kansanedustajien mielestä kestitys ei vaikuta eduskunnassa tehtäviin ratkaisuihin.

- Ettäkö minä antaisin vaikka yhdellä lounaalla ydinvoimaääneni, en todellakaan, Hemming sanoo.

- Ei varmaan ole pahasta, jos joskus saa kahvia ja leivoksia, ja kyllä edustajan syödäkin pitää. Jos joskus saa ilmaisen lounaan, niin minusta se ei ole paha asia, sanoo lakivaliokunnan keskustalainen jäsen Timo Kalli.

- Me ei voida tehdä tuota työtä bunkkerissa. Sitä välillä tunnutaan odottavan, että me tehdään pelkästään A-neloselle kirjoitettujen asiantuntijamielipiteiden valossa päätöksiä. Niin paljon tietoa kulkee epävirallisissa tapaamisissa, että niiden kieltäminen on mielestäni Suomelle tappioksi. Kyllä täytyy olla mahdollisuus tavata ihmisiä ilman, että sitä katsotaan korruptioksi, Hemming sanoo.

Yhtäläiset käytännöt Euroopan maiden kanssa

Suomen kansanedustajat asetetaan lakimuutoksen myötä samalle tasolle muiden Euroopan poliitikkojen kanssa, niin että Euroopan neuvoston korruption vastaisen työryhmän suositukset toteutuvat.

Hallitus hyväksyi lakiesityksen lahjontalaista kesäkuun alkupuolella ja nyt se on valiokuntakäsittelyssä.