Moni kehitysvammainen jäi ilman koulupaikkaa

Moni kehitysvammainen nuori on jäänyt Oulussa ilman jatko-opiskelupaikkaa. Tänä vuonna esimerkiksi yksitoista Heinätorin koulun Leinonpuiston yksikön ysiluokkalaista hakijaa jäi kokonaan erityisopetusta tarjoavan ammattiopisto Luovin ovien ulkopuolelle.

Koulutus ja kasvatus
Maritta Pudas-Kosken Williamsin syndroomaa potevalle 16-vuotiaalle tyttärelle Anna Puraselle ei irronnut opiskelupaikkaa Oulusta.
Maritta Pudas-Kosken Williamsin syndroomaa potevalle 16-vuotiaalle tyttärelle Anna Puraselle ei irronnut opiskelupaikkaa Oulusta.YLE / Kirsi Karppinen

Osa heistä joutuu nyt jäämään kymppiluokalle ja osa lähtemään opiskelupaikan perässä eteläiseen Suomeen asti. Koulupaikatta jääneen kehitysvammaisen Anna Purasen äiti Maritta Pudas-Koski on tilanteesta pahoillaan.

- Tämä oli iso pettymys. Annan olisi ollut helppo käydä koulussa kotoa käsin. Nyt kun tätä mahdollisuutta ei ole, meidän on täytynyt harkita Annalle toista vaihtoehtoa, ja se tulee olemaan Lehtimäen opisto, joka sijaitsee Seinäjoen lähellä. Ei se ollut meidän aikomuksemme, että Anna lähtisi jo tänä vuonna kotoa pois, Pudas-Koski huokaa.

Kustannukset muualla tapahtuvasta opiskelusta jäävät pääosin perheen harteille.

- Oulun kaupungin suositushan on ollut jo pitkään se, että kaikki lapset hakeutuisivat jatko-opiskelemaan Luoviin. Meille on sanottu, että muut vastaavanlaiset oppilaitokset, jotka antavat samankaltaista valmentavaa opetusta kehitsvammaisille, eivät ole Oulun ohjeistuksen mukaisia kalliimpien kustannusten vuoksi.

- Meidän kohdallamme on nyt onneksi tehty tässä tilanteessa harkinnanvarainen päätös, jonka mukaan Oulu sitoutuu maksamaan 17 euroa päivässä Lehtimäen opistolle, ja sen lisäksi Anna saa hieman kuntoutusrahaa. Loput me tulemme maksamaan itse, Pudas-Koski sanoo.

Luovissa on huutava koulutuspaikkapula

Lasten vanhempien lisäksi myös Leinonpuiston koulun henkilökunta on seurannut tilannetta ihmeissään. Koulun erityisluokan opettajan, opinto-ohjaaja Erkki Vuorion mukaan Luovi on ollut leinonpuistolaisille joka vuosi ainoa valmentavan koulutuksen jatko-opiskelupaikka, johon lähes kaikki oppilaat ovat pyrkineet, ja jonne moni on myös päässyt.

- Me teimme tänäkin vuonna oppilaiden kanssa valtavasti töitä sen eteen, että heistä mahdollisimman moni pääsisi Ouluun jatko-opiskelemaan. Kyllähän se herätti kiukkua, kun kuulimme, ettei yhtäkään meidän koulumme yhdestätoista hakijasta otettu sisään, Erkki Vuorio sanoo.

Tilannetta perustellaan Oulun Luovissa huutavalla koulutuspaikkapulalla. Tänä keväänä kehitysvammaisille suunnattuun valmentavaan ja kuntouttavaan koulutukseen haki yli 200 nuorta, kun aloituspaikkoja oli noin kolme kertaa vähemmän. Sisään on otettu koulun mukaan ne oppilaat, jotka ovat vielä ehdottomammin ammatillisen erityisopetuksen ja koulutuspaikan tarpeessa kuin valitsematta jääneet.

Ammattiopisto Luovin Oulun yksikön koulutuspäällikkö Ella Kannialan mukaan hakijamäärät ovat kasvaneet joka vuosi. Kannialan mielestä koulutukseen tarvittaisiin reilusti lisää paikkoja.

- Tilanne on erittäin haastava. Peruskouluissa on hyvin paljon erityistä tukea tarvitsevia oppilaita, eikä heille tällä hetkellä voida taata koulutuksellista tasa-arvoa. Luovin valmentavaan ja kuntouttavaan koulutukseen Ouluun jonottaa nyt varasijoillakin 25 oppilasta. Kyllähän tämä kertoo sen, että meillä pitäisi olla näille nuorille ainakin 30 paikkaa lisää.

Kymppiluokka ei sovi kaikille oppilaille

Opiskelupaikka irtosi Oulun Luovista valmentavasta ja kuntouttavasta koulutuksesta tänä vuonna yhteensä 65:lle kehitysvammaiselle. Ella Kannialan mukaan moni sellainen opiskelija, jolla on mahdollisuus jatkaa opintoja kymppiluokalla koulussaan, ei saanut tänä vuonna Luovista paikkaa. Luovissa tullaan koulutuspäällikön mukaan karsimaan opiskelijoita hakujonosta tällä periaatteella myös ensi vuonna, mikäli opiskelupaikkoja ei tule lisää.

Leinonpuiston kouluyksikön opinto-ohjaaja Erkki Vuorio ei ymmärrä linjausta.

- Eihän käytäntö saisi olla sellainen, että oppilaita pyöritetään kymppiluokan kautta vain siksi, että siihen on mahdollisuus, sillä kaikki oppilaat eivät todellakaan hyödy kymppiluokan käymisestä. Kymmenes luokka on tarkoitettu sellaisille nuorille, joiden pitää vielä harjaannuttaa taitojaan ennen jatko-opintoja.

- Esimerkiksi tänä vuonna aikalailla kaikki Leinonpuiston koulun ysiluokkalaisista olisivat olleet taitojensa puolesta valmiita jatkamaan opintojaan saman tien. Nyt monen kohdalla hyvin alkanut opintopolku saattaa katketa tähän, Vuorio huomauttaa.

Hengitysliitto Helin omistama Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos Luovi sai opetusministeriön toimesta viimeksi viime vuonna 70 uutta opiskelupaikkaa lisää. Koulutuksen järjestäjällä on taas itsellään valta päättää siitä, miten paikat jaetaan eri koulutusten kesken. Luovi toimii tällä hetkellä Suomessa yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla.

Lähteet: YLE Oulu