1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uima-altaat

Maauimala polskuttaa kävijämäärien kärkeen

Kotkan maauimala on ollut heinäkuun hellepäivinä jatkuvasti lähes täynnä.

uima-altaat
Kotkan uimala
Kotkan Katariinan ulkoallasYLE / Raine Martikainen

Kotkan Katariinan uimalan kassalta kerrotaan, että pukukaapit ovat useamman kerran loppuneet ja maauimalaan on joutunut jonottamaan sisään.

Parhaimmillaan uimalassa on käynyt päivässä lähes 1400 asiakasta. Jatkuvasti on lämpimillä säillä päästy yli tuhannen päiväkävijän.

Kotkan hallimestari Rami Dromberg sanoo, että uimalan alueelle mahtuu, vaikka kaapit loppuisivat.

- Meillä käy paljon ihmisiä, jotka tulevat vain ottamaan aurinkoa. Alueelle kyllä pääsee. Yleisömäärää koskevat rajoitukset tarkoittavat uimalan sisätiloja.

Uimavalvoja vastaa turvallisuudesta

Kotkalainen Teemu Uimonen valvoo maauimalan altaiden reunalla uimareiden turvallisuutta.

- Tässä on pieni kiire on koko ajan. Kun lämmintä on jo aamusta, väkeä riittää. Ensimmäiset asiakkaat eli aamu-uimarit tulevat ennen hallin virallista aukeamisaikaa heti aamukuudelta. Halli aukeaa virallisesti puoli seitsemältä.

Uimavalvoja vastaa allastilan turvallisuudesta.

- Tässä työssä tärkeää on asiakaspalvelu. Me luomme altaalle hyvää ilmapiiriä ja katsomme, että sääntöjä noudatetaan.

- Työläintä on pikkulasten valvominen, sillä yleensä he ovat kaikkein villeimpiä. Toisaalta jos heitä muistuttaa säännöistä, niin he kyllä myös tottelevat.

Uimonen on päätynyt uimavalvojan työhön oman uintiharrastuksen myötä.

- Olen harrastanut kilpauintia kymmenkunta vuotta. Sitten tutustuin uimahallin väkeen ja aloitin pari vuotta sitten valvojana itsekin. Ihan mielelläni tulin taas tänä kesänä.

Vaaratilanteita on harvoin

Uimavalvojalta vaaditaan ensiapukoulutus sekä testiuinti. Testiuinnissa pitää uida tietty matka, tehdä pelastushyppy ja harjoitella pelastusuintia. Lisäksi täytyy sukeltaa esineitä altaan syvästä päästä.

- Hengenpelastustehtäviä ei ole osunut kohdalleni. Toivottavsti sellaisia ei tulekaan. Jos tosipaikka tulee, niin sitten täytyy toimia, uimavalvoja Teemu Uimonen selvittää.

- Viikottain on kuitenkin tilanteita, että on pudonnut uimalasit tai avain altaanpohjaan.

Ruuhkaisimpina aikoina Katariinan uimalan allasaluetta partioi kolme uimavalvojaa.

- Aamuvuoroon tulee kaksi valvojaa, ja kymmeneksi tulee vielä kolmas valvoja. Iltavuorolaiset aloittavat sitten yhden jälkeen. Kiireisimpänä aikana päivällä meitä on kolme.

Uimonen muistuttaa, että vaikka valvoja saa paistatella auringossa ja työ näyttää rennolta, on todellisuus toinen.

- Ulkopuolisen silmissä tämä työ voi näyttää tosi helpolta, istuu ja saa siitä palkkaa. Jos jotain tapahtuu, pitää kuitenkin toimia tosi nopeasti. Hyviä puolia on, että tässä näkee paljon tuttuja ja saa olla ulkoilmassa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi

Lue seuraavaksi