1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Yli kaksisataa thaipoimijaa jää tulematta

Ainakin 250 thaimaalaispoimijaa jäi ilman Suomen viisumia. Riitan Herkun tytäryhtiö Korvatunturin Marja odotti Lappiin 500:aa thaimaalaista, mutta Suomen Thaimaan suurlähetystö myönsi viisumin vain 250 poimijalle, kertoo vientijohtaja Ben Strömsten.

Kuva: Rauli Virtanen / YLE Kuvapalvelu

Riitan Herkkua edustava Strömsten arvioi, että kaikilla poimijoilla ei ole ollut tarvittavia matkarahoja ja heidän viisuminsa on evätty sen vuoksi.

- Keräämättä jää nyt satoja tuhansia kiloja marjaa, Ben Strömsten harmittelee.

Hänen mukaansa myös muilla yrityksillä on ollut vaikeuksia saada haluamaansa määrä thaimaalaisia poimijoita. Kaksi muuta marjayritystä, Lapin Liha ja Tessacraft Oy kertovat kuitenkin saaneensa tarvittavat viisumit.

Ulkoministeriön passi- ja viisumiosaston päällikkö Päivi Blinnikka ei ole kuullut, että viisumeita olisi laajemmin evätty. Jo aikaisemmin on arvioitu, että thaimaalaisia poimijoita tulee Suomeen 2 000 - 2 500.

- Lähetystö on arvioinut antavansa sen verran viisumeita ja niitä annetaan tietyn suunnitelman mukaan. Ehkä hakijoita on ollut viime vuotta enemmän, Blinnikka miettii.

Ulkoministeriö antaa Päivi Blinnikan mukaan ohjeet viisumien myöntämiseen, mutta edustustot tekevät päätökset itse.

Kolme marjanpoimijoita välittävää yritystä tuo Lappiin noin 1 500 ulkomaista poimijaa, joista 800 on thaimaalaisia, loput Venäjän lähialueilta.

Koko maahan on arvioitu tulevan noin 12 000 ulkomaista poimijaa.

Ensimmäiset poimijat Lappiin saapuvat ensi viikolla, kerrotaan marjanpoimijoita välittävistä yrityksistä.