Kuuma koettelee myös koiria

Moni koira saa helteessä lämpöhalvauksen. Kesän vaaroja lemmikeille ovat myös kyynpuremat, ja kissoja uhkaa putoaminen avoimesta ikkunasta.

Kuva: YLE

Koirat ovat alttiita saamaan helteellä lämpöhalvauksen, kertoo Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Henna Heikkilä.

- Koiria ei missään tapauksessa saisi jättää lämpimään autoon, koska autossa lämpötila nousee nopeasti korkeaksi. Koira voi saada lämpöhalvauksen myös esimerkiksi lämpimällä rannalla tai jos se harrastaa raskasta liikuntaa, Heikkilä sanoo.

Lämpöhalvaus on eläinpotilaalle vakava tila, ja se uhkaa etenkin lyttynaamaisia sekä vanhoja, sairaita ja ylipainoisia koiria.

- Koira pitäisi pitää rauhallisessa ja viileässä ympäristössä ja sillä pitäisi aina olla tuoretta ja viileää vettä tarjolla.

Helsingin Viikissä sijaitsevaan Yliopistolliseen eläinsairaalaan tuodaan kesäisin myös paljon kyynpureman saaneita koiria sekä ikkunasta tippuneita kissoja.

- Emme tiedä, hyppäävätkö kissat vai tipahtavatko ne muuten vaan. Kesällä valitettavasti joka päivä joudutaan hoitamaan kissapotilaita, jotka ovat tipahtaneet ikkunasta tai parvekkeelta. Ikkunaa ei saa jättää auki edes rakoselleen, sillä kissa saa jotenkin sen hakasenkin auki, Heikkilä varoittaa.

Joskus kissa selviää ihmeen kaupalla korkeastakin pudotuksesta, mutta usein putoamisessa murtuu luita ja siitä voi seurata myös esimerkiksi keuhkovaurioita. Vaikka oireita ei heti näkyisikään, kissa kannattaa Heikkilän mukaan käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa.

Eläinlääkärin hoitoon tulisi viedä välittömästi myös kyynpureman saanut koira.

- Kyynpureman uhreiksi joutuvat koirat, sillä ne ovat uteliaita ja lähtevät katsomaan, mikä siellä nurmikolla sihisee. Kyy puree koiraa tyypillisesti kuonoon, eläinlääkäri Heikkilä valottaa.

- Kyynpurema aiheuttaa kivuliaan turvotuksen purema-alueella, ja turvotus voi myös levitä. Kyyn myrkyllä on vaikutuksia myös muihin elimiin, hän jatkaa.

Eläinsairaalassa puremapotilalle voidaan antaa kyymyrkyn vasta-ainetta, joka nopeuttaa paranemista ja vähentää kipua ja turvotusta.