Viranomaiset tekivät oppaan keinoista pahoinpidellä lapsia

Britannian vankilaviranomaiset ovat laatineet salaisen oppaan keinoista pahoinpidellä nuorisovankiloiden asukkaita. The Observer-lehden haltuunsa saamassa asiakirjassa yksityisten vankiloiden työntekijöitä neuvotaan muun muassa hieromaan rintalastaa rystysillä ja iskemään kyynärpäällä kylkiluihin.

Muita viranomaisten suosittelemia keinoja väkivaltaisen nuorisorikollisten kuriin saamiseksi ovat muun muassa säärten potkiminen ja nivusiin iskeminen. Oppaassa varoitetaan, että siihen listatut keinot saattavat aiheuttaa kallonmurtumia, väliaikaista sokeutumista ja hapenpuutetta.

Oikeusministeriön hyväksymä ohjeisto oli julistettu salaiseksi, ja julkaistiin vasta viisi vuotta jatkuneiden julkaisuvaatimusten jälkeen. Nuorisovankien vanhemmat alkoivat vaatia ohjeiden julkaisua sen jälkeen, kun kaksi teini-ikäistä poikaa oli kuollut nuorisovankilassa.

Viranomaisten mukaan oppaaseen kootut keinot ovat sallittuja työntekijöiden itsepuolustukseksi tai riehuvan lapsen hillitsemiseksi 12 -17 -vuotiaille lapsille tarkoitetuissa laitoksissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on kuitenkin valtion hyväksymä lasten pahoinpitely.