Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten suosio ennätyskorkealla

Perussuomalaisten kannatus on ylittänyt ensimmäisen kerran kymmenen prosentin rajan. YLE Uutisten heinäkuun mittauksessa perussuomalaisia ilmoitti äänestävänsä 10,1 prosenttia vastanneista. Samalla perussuomalaiset ohitti vihreät neljänneksi suosituimpana puolueena.

Grafiikka
Perussuomalaiset on ylittänyt kymmenen prosentin gallupkannatuksen ja noussut maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Tutkijan mukaan perussuomalaisten suosiota selittää kansan kaipuu perinteiseen satumaa-Suomeen.

Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemän kannatusarvion mukaan kokoomus jatkaa edelleen suosituimpana puolueena. Kokoomuksen kannatus on toipunut kesäkuun notkahduksesta. Kokoomusta kannattaa 23 prosenttia vastanneista. Nousua kesäkuun luvuista kertyi 1,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen takana SDP:n suosio on alamäessä ja keskusta on kirinyt vähän kakkossijaa kiinni. SDP:lle mitattiin 20,5 ja keskustalle 19,7 prosentin kannatus. Kesäkuusta SDP:n suosio on pudonnut 0,6 ja keskustan kannatus on noussut 0,5 prosenttiyksikköä.

Kesäkuun puoluekokoukset ja puoluejohdon henkilövaihdokset eivät näytä tuoneen SDP:lle tai keskustalle merkittävää kannatuksen lisäystä.

SDP:n suosio on ollut viime kuukausina loivassa laskussa, ja viime eduskuntavaalien 23 prosentin äänisaalistaan yhä kaukana olevan keskustan kannatus on vasta hitaasti lähestymässä alkuvuoden yli 20 prosentin lukemia.

Muutosten suunta selville

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 1931 henkilöä. Puoluekantansa ilmoitti 71,3 prosenttia vastanneista. Mittauksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haastattelut tehtiin 22.6.-14.7.2010. Keskellä kesää haastateltujen määrä on tavanomaista pienempi, mutta tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan kannatusarvio kertoo puolueiden kannatusmuutosten suunnan, vaikka virhemarginaali on hieman tavanomaista suurempi.

EU-vastaisuus puree

Kolmen suurimman puolueen takana perussuomalaiset nousi nyt ensimmäisen kerran neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisten kannatus sai lisävauhtia toukokuussa samaan aikaan, kun hallitus ajoi läpi Kreikan-apua. Noususuunta on jatkunut läpi kesän. Kesäkuussa perussuomalaisille mitattiin 9,8 ja heinäkuussa 10,1 prosentin kannatus.

Taloustutkimuksen Juho Rahkonen selittää perussuomalaisten nousua EU-vastaisuuden kasvulla ja konservatiivisten arvojen vahvistumisella. Perussuomalaiset saavat lisäkannatusta nukkuvien puolueesta sekä vasemmistoon ja keskustaan pettyneistä.

Vihreillä laskukausi

Vihreiden suosio on pudonnut alle kymmenen prosentin. Vihreitä kannattaa nyt 9,5 prosenttia. Kesäkuusta laskua tuli 1,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen nousu ja vihreiden lasku olivat yhtä suuria. Tutkimuspäällikkö Rahkosen mukaan kokoomus ja vihreät kisaavat samoista liikkuvista äänestäjistä.

Vihreiden kannatusta nakersi mahdollisesti myös eduskunnan ydinvoimaäänestys. Kahden uuden ydinvoimaluvan läpimeno saattoi vähintäänkin passivoida vihreiden kannattajia.

Vasemmistoliitolle mitattiin heinäkuussa 7,8 prosentin kannatus. Pudotusta kesäkuusta tuli 0,3 prosenttiyksikköä.

Kristillisdemokraatit sai 4,3 ja RKP tasan neljän prosentin kannatuksen. Kesäkuusta molempien suosio nousi 0,1 prosenttiyksikköä.

Eduskunnan ulkopuolella oleville puolueille mitattiin yhteensä 1,1 prosentin kannatus, mikä on tämän vuoden alhaisin lukema. Pudotusta kesäkuusta tuli 0,1 prosenttiyksikköä.

.
.