Leirintäalueella piilee palonvaara

Kuivan kesän korventamilla leirintäalueilla kytee tulipaloriski. Leirintäaluepäällikkö muistuttaa turvaväleistä.

leirintäalueet
Asuntovaunuja Tykkimäen leirintäalueella.
Leirintäalueella turvaväli on vähintään neljä metriä.YLE / Mikko Savolainen

Leirintäalueet elävät hellekesän lomakauden kiireisintä sesonkiaan. Loman tuiskeessa monelta leirityjältä unohtuu alueen pelisäännöt. Tykkimäen leirintäaluepäällikkö Ari Torvikoski kertoo, että sääntöjen noudattamatta jättämiseen joutuu puuttumaan päivittäin.

- Tulipaloriski täytyy ottaa huomioon aina, jos ei noudateta turvavälejä. Turvaväli leirintäalueella on neljä metriä vaunusta tai teltan reunasta seuraavaan.

- Jokaisessa asuntovaunussa on vähintään kaksi kaasupulloa. Jos tulipalo syttyisi, täytyy vaunusta pelastaa väki ulos ja eristää alue. Siellä on kaikenlaista syttyvää ja vaunu on muutamassa minuutissa palanut. Siinä mielessä leirintäalueet ovat aikamoisia pommeja.

Kun leirintäalueella on paljon väkeä, riittää myös valvottavaa enemmän. Tykkimäen leirintäalueella leiriytymään saapuville annetaan tullessa lappu, joka muistuttaa turvallisuussäännöistä.

- Monesti käy niin, että lappu häviää ja unohtuu, kun halutaan pitkän ajomatkan päälle pystyttää kiireisesti leiri. Se on asiakkaalle inhottavaa, kun meidän pitää mennä muistuttamaan turvavälistä. Niin on kuitenkin pakko tehdä, Tykkimäen leirintäaluepäällikkö Ari Torvikoski sanoo.

Makkaraa saa paistaa

Grillien ja makkaranpaistopaikkojen käyttö on Tykkimäen leirintäalueella helteen kuivattamasta maastosta huolimatta sallittu.

- Meillä on kolme virallista makkaranpaistopaikkaa. Niissä on vesitynnyrit ja alueelta löytyy runsaasti jauhesammuttimia. Omiakin grillejä saa käyttää, kun noudattaa varovaisuutta, sanoo Ari Torvikoski.

Myös tupakointi on leirintäalueella riski.

- Vaikka savukkeet ovat nyt näitä itsestään sammuvia, voi mielestäni tupakasta lähteä palo kuivassa maastossa. Ikävä kyllä maahan heitellään paljon tumppeja, vaikka harva tekisi niin kotona.

Katriina Halles-Markkola kotkalaisesta Santalahden Lomakylästä kertoo, että turvallisuussääntöjen noudattamisesta tai grillien käytöstä ei ole juuri jouduttu huomauttamaan.

- Mielestäni asiakkaat ovat valveutunutta väkeä. Toisaalta turvallisuusvaatimuksetkin esimerkiksi lomamökeissä ovat kovat.

Tulipaloja ei ole ollut

Leirintäaluepäällikkö kiertää joka päivä valvomassa, että leirintäalueella noudatetaan sääntöjä. Öisin valvoo yövahti. Vaaratilanteet on tänä kesänä onnistuttu ehkäisemään ennalta.

- Palonalkuja ei ole ollut tänä kesänä. Viime kesänä meinasi syttyä yksi makkaranpaistopaikka palamaan. Tulipalo onnistuttiin silloinkin kuitenkin estämään.

- Säännöillä haemme yleistä turvallisuutta. Meidän täytyy noudattaa viranomaisten vaatimuksia, samoja vaatimuksia täytyy myös asiakkaiden noudattaa, Torvikoski muistuttaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso