1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Thaimaa

Asiamies sähläsi thaipoimijoiden viisumit?

Korvatunturin Marjan tämänkesäinen poimijapula johtunee yrityksen thaimaalaisen asiamiehen virheestä, sanoo emoyhtiö Riitan Herkun toimitusjohtaja Marina Sabel. Hän arvioi, että paikallinen yhteistyökumppani ei ole toimittanut viisumihakemuksia ajoissa Suomen Thaimaan suurlähetystöön,

Thaimaalaisia marjanpoimijoita. Kuva: YLE

Sabelin mukaan arvioi, että Korvatunturin Marja on saanut sen vuoksi viidestäsadasta thaimaalaispoimijasta Suomeen vain puolet.

- Se voi olla yksinkertainen asia. Suurlähetystö on asettanut tietyn määräajan, jolloin näiden viisumihakemusten tulee olla sisällä. Jahenkilö, joka hoitaa asioita thaimaassa ei ole ehkä saanut hakemuksia määräajassa sisälle.

Marina Sabelin mukaan aluekoordinaattori on ainoa, joka tietää todellisen syyn.

Myös Suomen Thaimaan suurlähettiläs Sirpa Mäenpää kiistää, että lähetystö olisi evännyt joiltain yhtiöiltä viisumeita esimerkiksi poimijoiden velkaantumisen tai matkarahojen puuttumisen vuoksi. Mäenpää kertoo myös, että kyseessä on yrityksen sisäinen asia.

Suomen Thaimaan suurlähetystöstä kerrotaan, että tänä vuonna viisumin Suomeen on saanut noin 2 500 luonnomarjojen poimijaa sekä noin 300 marjatilojen työntekijää Thaimaasta. Viime vuonna luku oli muutaman sata vähemmän.