Haavoittuvimmat maat haluavat näyttää mallia isoille ilmastoasioissa

Malediivit ja viisi muuta alavaa valtiota ovat päättäneet vähentää kasvihuonekaasupäästöjään selvästi ilmaston lämpenemisen ja sen aiheuttaman veden pinnan hillittömän nousun estämiseksi. Tarkoitus on näyttää mallia isoille valtioille.

Malediivien hallitus piti lokakuussa kokouksen meressä osoittaakseen, millainen on alavan saarivaltion tulevaisuus. Kuva: Maldives Presidency / EPA

Malediivien lisäksi tuoreessa sopimuksessa ovat mukana Etiopia, Costa Rica, Samoa, Antigua ja Barbuda sekä Marshallsaaret. Ilmaston lämpenemisen aiheuttama meren pinnan nousu uhkaa näitä maita eniten.

Malediivien hallitus ilmoitti maanantaina maiden sopineen viikonlopun kokouksessa toimista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Malediivit, Etiopia ja Costa Rica pyrkivät kokonaan hiilineutraaleiksi valtioiksi 10 - 15 vuodessa, ja muut pikkuvaltiot aikovat vähentää hiilidioksidipäästöjään vähintään 25 prosenttia lähivuosina.

Maat toivovat suurten valtioiden seuraavan perässä, kun YK järjestää seuraavan ilmastokokouksensa Meksikossa marraskuussa. Aiemmissa ilmastokokouksissa ei ole päästy valtioita juridisesti sitovaan sopimukseen.