1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Shakespearen henki hönkii Lontoon vanhimman teatterin raunioilla

Lontoon vanhimman teatterin arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt osa teatterirakennuksen seinää sekä sorapohjaa, jolla köyhin yleisö seisoi katselemassa William Shakespearen näytelmiä ja myös miestä itseään. Paikalle on määrä rakentaa uusi moderni teatteri.

kulttuuri
Osa mutokuvasta, joka esittää röyhelökauluksista miestä.
Shakespeare Birthplace Trustin esittelemä maalaus, jonka uskotaan olevan Shakespearen muotokuva.BBC

Lontoolainen The Tower Theatre Company -teatteriseurue osti alueen joitakin vuosia sitten rakentaakseen sinne kotipesän 80 vuotta kestäneen kiertue-elämän jälkeen. Ensitöikseen seurue pyysi arkeologeja tarkastamaan, ettei maassa piillyt mitään merkittävää.

Arkeologit löysivät viktoriaanisen varastorakennuksen alta tudorien aikaisia tiilirakenteita. Toisin kuin viktoriaanisissa varastoissa yleensä, rakennukseen ei ollut tehty kellaria, eikä maata siksi ollut myllätty. Pian alkoi näyttää siltä, että seinä oli peräisin monikulmaisesta rakennuksesta. Sellaisiksi Elisabet I:n aikana tehtiin juuri teatterit.

Sittemmen on varmistunut, että tiiliseinä ja tamppaantunut soralattia kuuluivat vuonna 1576 rakennettuun teatteriin, jonka nimi oli yksinkertaisesti Teatteri. Puuosia on turha hakea: Teatterin parrut kierrätettiin jo satoja vuosia sitten The Globe -teatterin seiniksi.

Alueella on tehty vanhempiakin löytöjä. Tutkijoiden mukaan ne ovat osa keskiaikaista panimoa. Se ilmeisesti oli toiminnassa vielä Shakespearenkin aikana ja tarjosi juotavaa teatteriyleisölle. Oluen siemailusta todistavat myös olutmukit ja niiden sirpaleet. Joukossa on 1500-luvun muki, jota koristavalla herrasmiehellä on aikansa muodin mukainen röyhelökaulus ja suippo parta.

Moderni rakennus, vanha henki

Kaivausten on määrä valmistua ensi kuussa, ja uutta teatteria aletaan rakentaa vuonna 2012, mikäli rahoitus riittää hankkeen toteuttamiseen. Kampanjaan uuden Teatterin puolesta ovat ryhtyneet muun muassa näyttelijät Ian McKellen ja Michael Gambion.

Alkuperäisen rakennuksen jäänteet jätetään paikoilleen mutta ympäröidään lasilla. Uusi teatteritalo ei jäljittele vanhaa. The Tower Theatre Companyn edustajan mukaan uuden rakennuksen tavoitteena ei ole 1500-luvun teatteri vaan sen henki.

Shakespearen aika ei teatterissa ollut riidatonta, eikä Teatteri nytkään nouse ilman ristiriitoja. The Tower Theatre Companyn lisäksi oman Teatterinsa haluaisi rakentaa myös toinen yrittäjä, Big Space Theatre Productions.

Sen ostama tontti sijaitsee alkuperäisen vieressä, käytöstä poistetulla hautausmaalla, jossa lepää muun muassa näyttelijä Richard Burbage. Hän oli Shakespearen näytelmien suuri tähti, kaikkien aikojen ensimmäinen Macbeth, Othello ja kuningas Lear.

Romeon ja Julian ensiesitys oli Teatterissa

Teatterin tontti on nykyisin Lontoon keskustaa, mutta 1500-luvulla se sijaitsi kaupungin ulkopuolella. Paikan valinnalla varmistettiin, etteivät kansanviihdettä vieroksuneet virkamiehet päässeet sulkemaan synnin pesänä pitämäänsä laitosta.

Ennen Teatteria lontoolaisille oli esitetty näytelmiä kapakoiden pihoilla ja muissa tilapäisissä paikoissa. Laitosteatterina yritteli 1560-luvulla muutaman kuukauden ajan The Red Lion, mutta sitä ei ollut rakennettu teatteriksi. Niinpä Teatteria voidaan pitää Lontoon ensimmäisenä teatteritalona.

Shakespearen Romeon ja Julian uskotaan saaneen ensiesityksensä Teatterissa, ja historioitsijat olettavat, että Shakespearella itsellään oli näytelmässä pieni rooli. Lisäksi Teatterissa esitettiin ainakin Venetsian kauppiasta.Shakespearen ohella Teatterille kirjoitti kaksi merkittävää aikalaista, Christopher Marlowe ja Thomas Kyd.

Teatteri oli suosittu, mutta vuonna 1598 se joutui kriisiin, kun tontin vuokraaja ei ollut halukas jatkamaan vuokra-aikaa. Shakespeare ja teatterin muut omistajat tekijät radikaalin päätöksen: kun vuokraisäntä lähti joululomalle, he purkivat rakennuksen ja panivat sen varastoon. Seuraavana keväänä tammiparrut koottiin uudelleen Thamesjoen toiselle rannalle ja Teatteri sai nimekseen The Globe. Se tuhoutui tulipalossa vuonna 1613.

The Globesta on rakennettu mahdollisimman tarkka kopio lähelle alkuperäistä paikkaansa. Uudisrakennus on toimiva teatteri, jossa esitetään ennen muuta Shakespearen näytelmiä. Lähistöllä sijaitsi myös kolmas Shakespearen aikainen teatteri, The Rose. Sitäkin kaivetaan parhaillaan maan uumenista.

Lähteet: AP, Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi