Historia herää eloon kesäteatterissa

Historia innoittaa varsinaissuomalaisia kesäteatterintekijöitä. Mynämäen Laajoen kesäteatterin kemisti Johan Gadolinista kertova näytelmä on ollut menestys. Salon Mathildedahlissa koko kyläyhteisö on mukana kertomassa ruukin alueen historiaa jo kolmatta kesää.

kesäteatterit
Toinen pääosan esittäjä Riikka Koli esiintyy välillä myös nykyaikaisissa vaatteissa.
Toinen pääosan esittäjä Riikka Koli esiintyy välillä myös nykyaikaisissa vaatteissa.YLE / Minna Rosvall

Molemmissa teattereissa eletään 1800-lukua. Mynämäessä näyttelevä Hanna Nummela pitää kesäteatteria hyvänä kesänviettotapana.

- Talvella kuskaan lapsia harrastuksiin. Kesällä minulla on paljon vapaata ja aikaa näytellä. Olen haaveillut tästä pienestä tytöstä lähtien.

Nummelan mielestä oman alueen historiasta on mukavaa kertoa teatterin keinoin.

- Tiesin, että Mynämäessä on Sunilan kartano. Olen kulkenut siitä ohi joskus, mutta en sen kummemmin siitä tiennyt. Joku Gadolinin herra on siellä joskus asunut, mutta nyt saa sitten sisältöä sille paikalle. Tämä tuntuu todella hienolta.

Ohjaajan kädenjälki näkyy

Mynämäen harrastajat ovat saaneet jo toisena kesänä peräkkäin ohjaajaksi Markku Arokannon. Pääosaa esittävä Veli-Matti Markkanen pitää ohjaajan osuutta tärkeänä historiallisessa draamassa.

- Hän osaa muuntaa tekstin ymmärrettäväksi. Hänen ammattitaitoonsa voi luottaa. Hän ei päästä helpolla. Näyttelijä uskaltaa lähteä mukaan siihen. Silloin ei tee varmasti mitään väärin.

Ruukin avain sai toisen osan

Salon Mathildedalissa esitettävä Ruukin Avain -sarjan toinen osa kertoo Bremerin suvun tarinaa kolmessa polvessa. Lisäksi nykyaikainen nainen heitetään keskelle historiaa. Bremerin suvun jäsenet ovat osallistuneet käsikirjoituksen tekoon. Lisää jännitystä ensi-iltaan toi se, että sukuseura oli kokoontunut katsomaan esitystä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Johan Storgård sai ylistystä sukuseuran puheenjohtajalta Henrik Bremeriltä.

- Kyllä Johan Storgård on teki todella yllärin meille. Tässä oli kivasti sekoitettu kieliä - se antoi ajan väriä esitykselle. Esittäjät onnistuvat hyvin. Erittäin hyvä esitys, suitsuttaa Bremer.

Kyläyhteisön yhteinen voimainponnistus

Salon Mathildedalissa kesäteatteria tekevä ohjaaja, käsikirjoittaja Johan Storgård haluaa kertoa ruukin alueen historiasta, mutta teatterin tekemisellä on myös tärkeä yhteisöllinen merkitys. Mukana on teijolaisten lisäksi paljon kesäasukkaita.

- Vaikuttaa siltä, että täällä on tarvetta tällaiseen sosiaaliseen ympäristöön, missä saa tehdä jotain, mitä ei muuten tee. Sosiaalinen taidehan luo energiaa, koska siinä on jännitettä, kommunikaatiota ja pyrkimystä tulla toisten ihmisten sydämien lähelle, pohtii Storgård.

Ohjaaja-käsikirjoittaja painottaa myös, että työryhmä haluaa kunnioittaa historiaa.

- Yritämme saada ihmiset näkemään ja ymmärtämään ja ehkä myös tulevaisuudessa suojaamaan luontoa ja ympäristöä.

Toisen pääosan esittäjä Riikka Koli on innoissaan haasteestaan.

- Koska täällä on tämä historiallinen alue ja kuitenkin tämä on ollut olemassa. Kirkot on rakennettu ja sitä elämää on eletty. Hienoa päästä itse tähän mukaan.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall