Hyppää sisältöön

Esiliinat ovat arkisia turvan ja suojelun symboleita

Lähes jokaisesta kodista löytyy jonkunlaisia esiliinoja. Niitä käytetään leivottaessa tai ruokaa laittaessa, mutta harvemmin enää silloinkaan. Aiemmin essuja on käytetty ihan jokapäiväisesti, ja ne kertovatkin tarinaa aikansa oloista ja tyylisuuntauksista.

Essut kertovat koristelullaan ja tyylillään aikansa oloista ja muotivirtauksista. Kuva: YLE / Tea Manninen

Esiliinat ovat hyvin arkisia kodin esineitä, jotka herättävät muistoja. Varsinkin vanhat essut koskettavat ihmisiä, koska ne herättävät mielikuvia kodista, äidistä, mummosta tai arkipäivän askareista.

- Essut ovat aina olleet arjen itsestään selvyyksiä, mutta samalla ne ovat kauniita käsitöitä. Ne kertovat koristelullaan ja tyylillään aikansa oloista ja muotivirtauksista, Urajärven kesäasukas Marja Halme kertoo järjestellessään ”Essut muistojen tulkkeina”-näyttelyä.

- Minulla on itselläni paljon muun muassa äitini vanhoja esiliinoja, jotka hän on kankaasta asti tehnyt itse, Halme vastaa kysyttäessä näyttelyn alkuperäisestä ideasta.

Koristelut kertovat ajastaan

Urajärven kesäpäivänä esillä oleva näyttely on kokoelma Halmeen omista sekä hänen tuttaviensa ja sukulaistensa esiliinoista.

- Juuri äsken yksi talkoolainen kävi tuomassa oman helle-essunsa mukaan näyttelyyn, Halme naureskelee.

Näyttelyn vanhin esiliina on 40-luvun perinteinen ruutukankainen lappuessu, joka on koristeltu kauniilla ketjusilmukka-kuvioilla.

- Koristelutyyli kertoo aikansa käsityö perinteestä. Esimerkiksi sodan jälkeen kärsittiin kaunokaipuusta, joten myös esiliinoista tehtiin värikkäitä ja niissä käytettiin paljon koristeompeleita, Halme selittää.

- 50-luvulla nähtiin paljon mustasta satiinista valmistettuja essuja, jotka oli koristeltu värikkäillä ristipistokuvioinneilla. Ne olivat muotiesineitä, Halme osaa kertoa.

Suojelun symboli

Essuja voi katsoa ja tarkastella henkilö- ja käsityöhistorian tai vastaavasti kulttuuriperinteen kannalta.

- Esiliina symbolisoi turvaa ja suojelua. Alun perin essut ovat olleet naisilla suojaamassa vatsassa olevaa lasta. Essu on suojannut niin konkreettiselta lialta, kuin muultakin pahuudelta, Halme kertoo.

- Esiliina symboloi myös eettistä suojelua. Vielä nykyäänkin on sanonta, että lähdetään jonkun esiliinaksi. Se tarkoittaa, että ollaan jonkun tukena tai suojana.