Sadat nappikset haasteena kentillä

2000 jalkapallo-ottelua neljän päivän aikana. Torstaina alkava Kokkola Cup ja helteinen sää laittavat Kokkolan futiskenttien nurmet kovalle koetukselle.

Kokkola
Kuvassa jalkapallokentän nurmea lähikuvassa.
Kia-Frega Prepula / Yle

30-vuotias tapahtuma tuo Kokkolaan lähes 300 nuorta Suomesta ja maailmalta. Pelaajien käytössä on 25 nurmikenttää, joista osaa on hoidettu kastelemalla, osa on sateiden varassa. Pelikunnossa kuitenkin pitäisi jokaisen olla, lupaa Kokkolan kaupungin teknisen palvelukeskuksen työnjohtaja Jorma Ruotonen.

- Ihanne olisi samettinen ja tasainen nurmi ilman ”kenttämestarin erikoisia”, eli irtoturpeita ja monttuja. Siihen ei ihan joka kentällä päästä. Priimakunnossa olevalla Kokkolan ykköskentällä, Keskuskentällä, ei edes pelata Kokkola Cupin pelejä.

Kentät nielevät vettä

Kokkolan kaupungilla on hoidettavanaan kymmenkunta kenttää. Niiden kunto tarkistetaan päivittäin.

- Kastelu, leikkaaminen ja harvavoiminen ovat tämän hetken hommaa. Pääkentät lannoitetaan kolmesti kaudessa, välillä nurmea ilmastoidaan, Ruotonen kertoo.

Kantakaupungin alueella kastellaan neljää kenttää: Keskuskenttää, Santahakaa, Kirkonmäen pääkenttää ja Ykspihlajan kenttää. Vettä kuluu satoja kuutioita.

- Olemme kesät ja talvet veden suurkuluttajia. Vain Santahakaan saadaan "ilmaista vettä" Patamäen altaasta, muut kastellaan vesijohtoverkosta. Kentät joudutaan kastelemaan päivällä, jolloin vettä haihtuu paljon. Parasta olisi kastella yöllä, mutta siihen ei ainakaan vielä päästä, sanoo Ruotonen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa