Paarman paraatiaika koitti nyt

Viime viikot ovat olleet lämpöä rakastavien paarmojen paraatiaikaa. Tavallisesti keskipäivällä liikkuva kiusankappale on piinannut lomailijoita vielä iltamyöhään.

Kotimaa
Paarma
Jari Flinck / Yle

Paarma on todellinen auringonpalvoja, ja se on heinäkuun kuumissa keleissä näkynyt. Kiusallinen verenimijä pörrää päälle, heti kun asettuu aurinkoon tai hyppää järveen.

- Jos on lämmintä, paarmat ovat hyvin aktiivisia. Viime aikoina se on näkynyt niin, että paarmat ovat myöhään illallakin olleet aktiivisia, toteaa hyönteistutkija Juhani Itämies.

Paarmalle veren imeminen on elinehto.

- Mitä enemmän paarmat saavat ravintoa, sitä enemmän ne tuottavat munia. Tulee parempia jälkeläisiä, kun parma on saanut kunnon veriaterian.

Paarma tekee pistohaavan

Usein tuntuu, että paarma nappaa ihosta palasen. Näin ei kuitenkaan ole.

- Paarmat leikkaavat viiltohaavan ikään kuin pistopuukon kanssa. Siitä ne latkivat verta. Tämä näkyy siten, että näin lämpimällä siitä pistohaavasta voi tiristä verta ihan norona.

Hevospaarma pörrää

Suomen kesässä lentää yleensä kolme yleistä paarmalajia: kirjavasiipinen sokkopaarma, vaatimattoman näköinen harmaasiipinen suppupaarma ja iso hevospaarma, jolla on kaksi rusehtavaa täplää.

- Iso paarmaa pörrää ympärillä. Se on levoton ja hakee sopivaa kohtaa aika pitkään ja lähtee myös helposti pakoon. Sitä ei ole niin helppo tappaa, esittelee Juhani Itämies.

Sokkopaarma puolestaan istuu usein ensin päälaelle tai vaatteelle ja sitten hiipii salakavalasti paljaaseen ihon kohtaan.

- Harmaa suppupaarma on hiljainen veijari, joka tulee suoraan iholle ja saman tien tuikkaa pistimensä ihoon. Jos pisto osuu hermon kohtaan, joku ärräpää tahtoo siinä päästä, sanoo Itämies.

Ei auta kuin läiskiä

Paarmoja vastaan on erittäin hankala suojautua.

- Tietysti jos oikein yrittää, niin vaatetuksella voi yrittää. Tällä kelillä kun ei oikein vaatetta kärsi pitää, se on vain kärsittävä ja koetettava läiskiä. Aika paljon on paarman pistoja tullut ja itsekin olen huomannut, että paarman pistosta tulee turhan ikävät paukamat ja kutina voi kestää parikin viikkoa, toteaa Itämies.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala