Suomalaiset hurahtivat kestävyysurheiluun

Suomalaiset ovat innostuneet haastavasta kestävyysurheilusta. Yhä useampi lenkkeilee ja juoksee siinä sivussa maratonin, ja myös teräsmieslajina pidetyn triathlonin suosio on noussut huimasti. Lajien suosiota selittää paitsi kansainvälinen esimerkki, myös elintason nousu, kaupungistuminen sekä aiempaa suoristuskeskeisempi elämäntapa.

Kuva: YLE

Yksi triathlonin harrastajista on helsinkiläinen Esko Lahti, joka kertoo aloittaneensa lajin kolme vuotta sitten. Lahti innostui haastavasta lajista, kun oli kannustamassa isäänsä Ironman-kilpailussa.

- Oli aivan mielettömän hienon näköistä, kun ihmiset vetivät märkäpukuja päälleen varhain aamulla ja lähtivät uimaan ties kuinka pitkää matkaa. Sen perään vielä pitkä pyöräilykilpailu ja tunteita herättävä juoksuosuus - kyllä se ainakin minuun kolahti välittömästi, Lahti kuvailee.

Triathlonin suosio onkin kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Suomen triathlon-liiton toiminnanjohtaja Marko Selin kertoo, että lajin pariin on tullut etenkin nuoria aikuisia ja kuntourheilijoita.

- Suurin ongelma oli, että huippu-urheilijoiden valmennukseen keskittyneet seurat eivät olleet varautuneet näin valtavaan kysyntään. Vähitellen kuitenkin herättiin, ja nyt eri puolilla maata toimii jo toistakymmentä triathlon-koulua, Selin kertoo.

Marko Selin arvioi, että triathlonin suosion kasvua selittää paitsi sen haastavuus ja monipuolisuus, myös suomalaisten liikuntaharrastusten kansainvälistyminen. Samalla lajia pitkään ympäröinyt pelottavuuden aura on karissut.

- Pauli Kiurun aikaan Suomessa ei muusta puhuttukaan kuin Ironman-kisoista, jotka olivat useimmille suomalaisille kuitenkin vain kaukainen haave. Nykyään kuntoilijoille järjestetään myös kohtuupituisia matkoja, Selin sanoo.

Hikiliikunnasta on tullut salonkikelpoista

Toki triathlonin näkyvyyttä on osaltaan nostanut myös sen intohimoinen harrastaja, ulkoministeri Alexander Stubb. Ja siinä missä triathlonilla on Stubb, on kuntoilumielessä harrastettavalla kestävyysjuoksulla mannekiininaan koko liuta tunnettuja suomalaiskasvoja.

Juokseva kirjailija Juha Itkonen kiteytti Image-lehdessä osuvasti, että maratonin juokseminen on Suomessa jo keskiluokkaisen valkokaulustyöntekijän oletusarvo. Ja tottahan se on : Koko maata koskevan liikuntatutkimuksen mukaan juoksuharrastajien määrä on kasvanut muutaman vuoden aikana noin kolmanneksella, ja yhä useampi lenkkeilijöistä suorittaa myös maratonin.

Juoksija-lehden päätoimittajan Ari Paunosen mukaan kyseessä ei ole silti mikään yhtäkkinen buumi, vaan lajin suosio on noussut Suomessa 70-luvulta lähtien.

- Juoksemisen suosio on kasvanut myös muualla maaimassa. Syynä on kaupungistuminen, elintason nousu sekä vapaa-ajan ja koulutustason kasvu, Paunonen arvioi.

Toki juoksemisesta on tullut viime aikoina myös trendikästä. Paunosen mukaan lenkkeily on nyt hikiliikunnan sijasta salonkikelpoinen laji - sosiaalisesti arvostetumpaa kuin jopa golf tai tennis.

Suosiota selittää varmasti se, että kestävyysurheiluun kuuluu tietty kurinalaisuus ja itsensä ylittäminen, samaan tapaan kuin nykyajan työelämässä.

Esko Lahti pohtii, että myös triathlonin viehätystä selittää jatkuva mahdollisuus itsensä kehittämiseen.

- Triathlonissa minua kiehtoo juuri se lajin vaikeus ja haaste. Jotain parannettavaa löytyy aina, ja tavallinen harrastaja voi kehittyä huimasti myös ilman valmentajaa, Lahti sanoo.