1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seksitautitestejä tarjottava aktiivisemmin

Seksitautien testejä tulisi terveydenhuollossa tarjota aiempaa aktiivisemmin. Näin ohjeistaa Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Käypä hoito -suositustyöryhmä.

Työryhmä ei ole luomassa profiilia asiakkaista, joille testiä tulisi tarjota. Suosituksella on työryhmän puheenjohtajan, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backin mukaan tarkoitus muistuttaa terveydenhuollon ammattilaisia seksitaudeista mahdollisina oireiden aiheuttajina.

- Tarkoitus ei ole luoda minkäänlaista esimerkiksi ikään perustuvaa profilointia, jonka pohjalta testausta tarjottaisiin. Se ei ole mahdollista, sillä ihmiset ovat erilaisia, Hiltunen-Back toteaa.

Testausta voisi kuitenkin Hiltunen-Backin mukaan tarjota esimerkiksi e-pillerireseptin uusinnan yhteydessä. Samoin toistuvien virtsatietulehduksien tai nuorten naisten alavatsakipujen syyksi voi paljastua sukupuolitauti ja testaus olisi suotavaa.

Klamydia on yleisin

Viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekiksteriin ilmoitettiin yli 13 300 klamydiatartuntaa. Tartuntoja on todellisuudessa enemmän, sillä tauti on usein oireeton. Ilmoitetuista tartunnoista suuri osa oli nuorilla ja naisilla.

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat yleistyneet. Noin puolet tartunnoista saadaan ulkomailta, lähinnä Thaimaasta ja Venäjältä. Tartunnoista noin kolme neljästä todettiin miehillä.