Korianteri ja kurkuma pistävät lehmien kaasupäästöt kuriin

Mausteet saattavat tarjota ratkaisun lehmien ja lampaiden aiheuttamien metaanipäästöjen vähentämiseen, kertoo Independent-lehti. Newcastlen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kaasumäärä väheni jopa 40 prosenttia mausteiden ansiosta.

luonto
Lehmiä laitumella
Susanna Lyly

Laboratoriotutkimuksessa jäljiteltiin lampaiden ruuansulatusta ja testattiin viiden curryruuissa käytetyn mausteeen vaikutusta siihen. Kokeessa testattiin kurkumaa, korianteria, kuminaa, neilikkaa ja kanelia. Tehokkaimmiksi osoittautuivat korianteri ja kurkuma.

Mausteet nopeuttivat ruuansulatusta ja toimivat antibioottien tapaan tuhoten ruuansulatuksessa syntyviä metaania tuottavia bakteereja. Tutkijoiden mukaan lampailla tehdyn tutkimuksen tulokset pätevät myös muihin märehtijöihin, kuten lehmiin ja vuohiin.

Metaani on ilmaston lämpenemisen aiheuttajana yli 20 kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidi.

Esimerkiksi yksi lammas tuottaa päivässä keskimäärin 20 litraa metaania. Lammas menettää jopa 12 prosenttia saamastaan energiasta metaanin tuottamiseen, mikä puolestaan heikentää maidon ja lihan tuotantoa.

Lähteet: YLE Uutiset