1. yle.fi
  2. Uutiset

Mustikkasato jää vaatimattomaksi

Pitkä hellejakso on heikentänyt entisestään mustikkasatoa. Suuria alueellisia vaihteluita osattiin jo odottaa, kun osa kukista jäi pölyttymättä. Nyt heinäkuussa maa ehti kuivua monin paikoin niin, että marjoja on tippunut raakileina maahan. Puolukat sen sijaan ehtivät hyötyä viime päivien sateista.

Kotimaan uutiset
Mustikka
Mustikka viihtyy kosteassa maaperässä.YLE

Vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta kertoo, että mustikan raakileen kehitys on jäänyt monin paikoin kesken.

Mustikka tarvitsee kypsyessään paitsi aurinkoa, myös kosteutta. Paikoin mustikan kypsät marjat ovat myös jääneet aika pieniksi ja satotaso on keskinkertaisen alapuolella.

Mustikoita saattaa toki löytyä hyvinkin vesistöjen reunamilta rantametsistä, missä kosteutta on säilynyt. Puolukka kestää kuivuutta paremmin, mutta paikoin sekin on nyt kärsinyt veden puutteesta.

- Myöskin kuivilla mäntykankailla kasvavalla puolukalla näyttäisi olevan näitä raakilevaurioita. Puolukankin satotaso laskee ainakin jonkin verran, mutta muodostuu kuitenkin paremmaksi kuin mustikan. Nyt kun eri puolilla Suomea on tullut kosteutta, niin se on ollut puolukalle hyvinkin siunauksellista, Metlan Salo sanoo.

Pohjois-Suomessa sateet ehtivät todennäköisesti vaikuttaa myös kypsymässä olevaan mustikkasatoon ja siitä saattaa tulla parempi kuin maan etelä- ja keskiosien sadosta.

Hillasadosta tulee heikko

Suomuurain- eli hillasatoa pilasivat kukinta-ajan sateet, tuulet ja paikoin hallat avosoilla.

- Jos hillaa haluaa etsiä sitä löytää varmimmin puustoisilta soilta, korvista ja rämeiltä, Salo sanoo.

Suppilovahveroita entistä pohjoisempana

Kuivuus on pitänyt vielä myös tatit ja kantarellit maan povessa, mutta ne nousevat kyllä kunnon sateiden jälkeen. Viime vuosien pitkät lämpimänkosteat syksyt ovat parantaneetkin sienisatoja.

Ainakin suppilovahveroita löytyy yhä pohjoisempana ja uusilta kasvupaikoilta.

- Suppilovahveroiden satomäärät ovat selvästi lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanoo Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo.

Sieni levittäytyy myös pohjoisemmaksi. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa suppilovahvero oli 30 vuotta sitten paljon harvinaisempi kuin nykyään. Suppilovahvero ei myöskään ole enää pelkästään vanhojen kuusimetsien laji, vaan sitä on Salon mukaan löydettävissä myös jopa mäntykankailta.

Ilmastonmuutoksesta hyötyä ja haittaa

Satomäärät vaihtelevat toki vuosittain, mutta Metsäntutkimuslaitoksella on havaittu myös ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vaikutusta luonnonantimiin.

Suppilovahvero on hyötynyt pitkään jatkuneista syksyistä, mutta mustikat saattavat olla häviäjien puolella. Tänä vuonna häiriytyi pölytys ja kasvukausi.

- Muutokset kasvimaailmassa ovat hyvin hitaasti eteneviä, mutta kyllä minä olen huolestunut tuon mustikan käyttäytymisestä, sanoo vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta.

Hän toteaa mustikan olevan metsäekosysteemin kannalta tärkeimpiä kasveja. Se on hyvin monen nisäkkään ja erityisesti metsäkanalintujen perusravintokasvi. Jos mustikkasadot jatkuvasti heikkenevät, se saattaa vaikuttaa metsäkanalintukantoihin. Karhullekin mustikka on tärkeä: se syö parhaimpina päivinä 10 - 20 litraa mustikkaa ja kerää ravintoa talveksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Leena Räihälä

Lue seuraavaksi