Rokotelaastari tekee tuloaan

Perinteiset neulalla annettavat influnssarokotukset saattavat tulevaisuudessa jäädä unholaan rokotelaastarin tehdessä tuloaan, uskovat yhdysvaltalaistutkijat. Heidän mukaansa laastarin avulla ihmiset voisivat tulevaisuudessa rokottaa itse itsensä - vaikkapa kotisohvallaan.

terveys

Emory- ja Georgia Institute of Technology -yliopistojen tutkijoiden kehittämässä laastarissa on satoja mikroskooppisen pieniä neuloja, joiden pituus on vain 0,65 millimetriä. Neulat on suunniteltu läpäisemään ihon uloimmat kerrokset ja liukenemaan kosketuksesta.

Hiirillä tehtyjen kokeiden perusteella näyttää siltä, että laastaritekniikka voi jopa tuottaa paremman immuunivasteen kuin perinteinen rokotus, tutkijaryhmä kirjoittaa Nature Medicine -julkaisussa.

Laastareiden tulo kuluttajien ulottuville on vielä vuosien päässä, sillä kokeita ihmisillä päästään tekemään vasta lähivuosina. Jos tekniikka kuitenkin osoittautuu käyttökelpoiseksi, rokottaminen voisi jatkossa olla kivuton toimenpide, jonka voisi tehdä itse kotona, tutkijat visioivat.

- Ihmiset voisivat saada laastarin postissa tai ostaa sellaisen apteekista ja laittaa sen itse iholleen, sanoo tutkimusryhmän johtaja Sean Sullivan Georgia Institute of Technologystä Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Tutkijat kuvailevat laastarin sormituntumaa hiekkapaperin kaltaiseksi. Kun laastarin tuntua on testattu koehenkilöillä, he ovat pitäneet sitä lähes kivuttomana.

Tutkijat ovat toistaiseksi testanneet vain influenssarokotetta mutta toivovat, että tekniikkaa voidaan soveltaa myös muihin rokotteisiin. Näin myös laajat rokotusohjelmat esimerkiksi pandemiatilanteessa olisi entistä yksinkertaisempaa hoitaa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset